Hyde park - Zákaz prodeje o státních svátcích. Absurdita?


26. 04. 2016  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: V rámci našeho Hyde parku se budeme věnovat regulaci otevírací doby velkých prodejen. Čtenář tuto regulaci kritizuje a považuje jí za nesmyslnou. Jaké jsou jeho argumenty? A co na to náš server? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Zákaz prodeje o státních svátcích. Absurdita?




Podle mínění čtenáře je regulace otevírací doby velkých obchodů a její omezování nesmysl a absurdita. Opět se jedná o opatření ve smyslu často zbytečných a nelogických regulací ze strany Evropské unie. Mnoho občanů a politiků si na takovouto regulaci stěžuje. V domácích podmínkách ji pak sami navrhují a prosazují.

Komentář Jarka & Hanka:

Omezování otevírací doby supermarketů o státních svátcích je něco co rozhodně nechápu. Regulace za každou cenu. Ani tak nejde o ten rozsah regulace, ale o to, že se jedná o první krok k regulaci další. Bohužel v našich podmínkách neznají politici míru. Jakmile projde toto poměrně malé omezení, přijde na řadu další. Co mě na celé věci vadí, že takové omezení nemá žádný logický ani jiný důvod. Nemá to ekonomický smysl a dokonce to nemá ani žádný smysl pro zaměstnance řetězců. Ti tímto totiž svůj zásadní problém, tedy nízké mzdy v tomto sektoru rozhodně nevyřeší. Naopak si tímto řešením zavřeli dveře k nějakému efektivnímu řešení. Vždy jim teď budou zaměstnavatelé říkat, máte volno o svátcích, tak co chcete zvyšování mzdy. Paní předsedkyně odborů našich zaměstnanců tentokrát dělala politiku, bez toho aniž by se ohlížela na potřeby, a skutečné problémy, členů. Jsem z oboru, tak vím, o čem mluvím. Chtěla bych vyšší plat, vyšší ohodnocení, to je hlavní můj zájem a to mi volno o svátcích rozhodně nepřinese. Nejde mi přitom o to, že mi o svátcích něco přihodili. Jde o to, že energii, kterou ztratili na zavření řetězců o svátcích, měli dát do energie na zvýšení platů a mnoho lidí by to dokonce i aktivně podporovalo. Takhle jsme za ty regulátory a kazisvěty zase jenom my.

Rekce našeho serveru:

Ztotožňujeme se rozhodně s názorem, že se jedná opět o zbytečnou regulaci. Už fakt, že se zde našel konsenzus a řetězce neotvírají na některé nejvýznamnější svátky a to sami, bez jakékoliv regulace, svědčí o tom, že odvětví může fungovat bez jakéhokoliv zasahování. Také je skutečně pravda, že vynaložení energie na omezování otevírací doby, přímo jde proti snaze zaměstnanců o zvýšení platů. Jak mohu prosazovat omezení pracovní doby, omezování činnosti zaměstnavatele, který o nějaké drobné méně vydělá a pak si jít říci ještě o zvýšení platu?

Jedná se o skutečnou absurditu ve smyslu regulací, které k nám dovážíme z EU. Tentokrát si takovou absurdní regulaci děláme doma sami. Jsme navíc přesvědčeni, že kdyby takový návrh přišel z EU, bude většina nynějších podporovatelů na EU i na takové opatření nadávat. No jsou to paradoxy. Už nyní navíc platilo, že obchody byly o svátcích otevřeny v určitém omezeném režimu, s pár pokladnami a rozhodně menším nasazením než v běžné špičce.

Velmi vtipné nám také přišlo odůvodnění návrhu zákona o omezení otevírací doby. Místo nakupování má zákon vést lidi ke sportování, odpočinku, styku s přáteli a cestování po České republice. Lidé tak mají dělat to, co jim naordinovali politici. Neříkáme, že to někdy není na místě, ale v tomto případě je to skutečně spíše pro zasmání.

 



Hyde park - Zákaz prodeje o státních svátcích. Absurdita?

Diskutovat (0)