Hyde park - zákon o spotřebitelském úvěru? Zase zbytečný humbuk pro nic, říká čtenář


23. 08. 2016  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři kritizuje všeobecné nadšení nad zákonem o spotřebitelském úvěru. K popisovaným výsledků tohoto zákona je skeptický. Lichváři si podle něj vždy najdou nějakou cestu jak zákon obejít. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - zákon o spotřebitelském úvěru? Zase zbytečný humbuk pro nic, říká čtenář




Pro vysvětlení dodáváme, že v prosinci roku 2016 vstoupí v účinnost novela zákona o spotřebitelském úvěru. Tento zákon zatím nejrozsáhlejším způsobem upravuje práva spotřebitelů, tedy dlužníků i práva a povinnosti poskytovatelů úvěrů. Obecně dochází ke zpřísnění podmínek směrem k větší bezpečnosti spotřebitelů. Omezují se a limitují se sankce, umožňuje se předčasné splacení hypoték bez sankcí v určitém podílu, poskytování půjček bude podléhat dozoru ČNB a to i v rámci nízkých úvěrů apod.

Komentář Igla:

S nadšením, které tady všude čtu nad zákonem o spotřebitelském úvěru, bych byl opatrný. Všichni píšou, jak se bude jednat o konec podvodníků, omezení sankcí za nejrůznější věci, ale o výsledcích tohoto zákona dost pochybuju. Za prvé už jsme viděli dřív, že podvodníci si umí vždycky najít cesty jak nejrůznější zákony obejít. Třeba registraci u ČNB, nebo maximální úrok. Stačí s neinteligentním člověkem podepsat smlouvu o zápůjčce, která je bezplatná a přitom si předem vyinkasuje poplatky, nebo částku zápůjčky zvedne na vyšší částku, než doopravdy půjčil. A máte po zákoně. Stejně tak jiná regulace, která se dotkne bank, se stejně lidem vrátí zpátky v podobě vyšší úroků, poplatků a další věcí. Banky si nenechají tahle snižovat zisky a zahraniční vlastníci z nich pořád potřebují dojit peníze. Myslím si, že zákon nic nového nepřinese a ty pochvaly tady a chvalozpěvy se opravdu jen přehání.

Komentář našeho serveru:

Ano, určitě máte pravdu, že podvodníci si najdou cesty jak nějaký zákon obejít. To je jistě fakt. Na druhou stranu už to těmto lidem znepříjemní jejich počínání, a navíc se tito lidé pak dostávají na hranu zákona a to i trestního. Riskují pak například trestní stíhání z trestného činu podvodu, což tu do současnosti zatím takto nebylo. Zákon má jednoznačně za cíl chránit spotřebitele. O míře této regulace se zmiňovat nebudeme, ale určitě jde v mnoha věcech velmi dobrým směrem. Například maximální omezení sankcí z různých úhlů, nebo omezení počtu nejrůznějších poskytovatelů úvěrů, kterým mohl být do současné doby prakticky každý, výrazně zvýší bezpečí spotřebitelů, i jejich ochranu. Poskytovatelé budou také povinně muset a to prokazatelným způsobem posoudit schopnost klienta splácet. 

Žádný zákon není dokonalý, ale než nedělat vůbec nic, je lepší přicházet s jednotlivými krůčky a opatřeními směrem ke zlepšení současné situace na trhu. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A NÁZORY NAŠICH ČTENÁŘŮ SPOLU S REAKCÍ NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - zákon o spotřebitelském úvěru? Zase zbytečný humbuk pro nic, říká čtenář

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více