Hyde park - Zrušení bonusů na děti je nespravedlivé, říká čtenář


23. 02. 2016  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje záměr vlády zrušit bonusy na děti pro zaměstnance a živnostníky. V rámci změn by ráda ušetřila několik miliard korun. Je daňový bonus za děti kvalitním nástrojem pro podporu rodin s dětmi, nebo se jedná o zneužívané opatření? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Zrušení bonusů na děti je nespravedlivé, říká čtenář




Vláda uvažuje o zrušení bonusu na děti. Zaměstnanci a živnostníci by tak po realizaci změn už neměli nárok na výplatu částky bonusu od státu. Uplatnit bonus na děti by tak bylo možné pouze v rámci vypočtené daňové povinnosti. Vyplácení daňové bonusu totiž stále více zatěžuje státní rozpočet. Dle odhadů finanční správy se takto vyplatí ročně na bonusech na děti více než devět miliard korun. Pokud by byl bonus zrušen, mohl by státní rozpočet právě tuto částku ušetřit. Daňový bonus na děti se také stal prostředkem pro podvody, kdy na jedno dítě uplatňují daňový bonus například oba rodiče.

Komentář Carola I.:

A už jsme doma. Levicová vláda napřed naslibovala, jak nebude lidem zvyšovat daně a výsledek? Oni nezvyšují sice daňové sazby, protože to by vyvolalo protesty, ale jdou na to oklikou. Místo navýšení daně tak zruší daňový bonus, který reálně lidem daňové zatížení snižoval. Co jiného je zvyšování daní než to, že vám prostě peníze vezmou. A to se právě děje. Mám dvě děti a bonus sem využíval. Teď prostě bude peníze, které jsem dříve ušetřil státu nově cpát do chřtánu. Navíc mě štve to lhaní. Daně nám prý nezvýší, a pak v důsledku téhle politiky budu platit tisíce na daních navíc. To je zajímavé. Proč tedy mám platit spoustu peněz na daních navíc, když se daně nezvyšují? Není to protimluv?

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, problematika daňových bonusů na děti je složitější. Při zavádění této novinky měl daňový bonus sloužit jako taková sociální podpora pro nízkopříjmové skupiny lidí. Mělo se tak ušetřit za zbytečnou státní správu a přerozdělování prostředků. Na daňový bonus navíc měli skutečně dosáhnout jen nízkopříjmové skupiny lidí, tedy zaměstnanci s nejnižšími platy a živnostníci s minimálními příjmy. Pokud měli tito lidé dítě nebo děti, nízké příjmy a nulový, nebo velmi nízký daňový základ, nejen že tito lidé žádnou daň nezaplatili, ale ještě jim rozdíl doplatil stát. Náklady na výplaty daňových bonusů se však od zavedení tohoto opatření zvýšily téměř čtyřikrát. Nárok na výplatu daňového bonusu od státu mají navíc živnostníci s poměrně solidními příjmy. Podpora sociálně slabých lidí by měla být realizována formou sociální podpory a nikoliv formou daňových opatření. V rámci uplatnění daňového bonusu navíc dochází k podvodům, kdy rodiče uplatňují bonus na jedno dítě dvakrát, nebo ho uplatňují, i když s dítětem nebydlí. 

Na druhou stranu by však na neschopnost státu kontrolovat uplatnění bonusů a jiných výhod, neměl doplácet občan. Stát by tak měl přijmout opatření, aby nemohlo k takovým zneužíváním nároku na daňový bonus docházet, nebo aby se alespoň toto zneužívání omezilo. 

Pokud ke zrušení daňového bonusu skutečně dojde, měl by tento systém nahradit standardní postup a podpora v rámci státní sociální podpory tak jako je tomu u ostatních nízkopříjmových skupin lidí.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Zrušení bonusů na děti je nespravedlivé, říká čtenář

Diskutovat (0)