Hyde park - Zrušení víz pro Turky by bylo pro Evropu katastrofou říká čtenář


12. 07. 2016  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář a komentátor kritizuje dohodu EU s Tureckem o zrušení vízové povinnosti pro Turky. Čtenář očekává invazi Turků a extremistů nekontrolovaně do Evropy.  Syřany a Afghánce tak prý vyměníme za Turky a Kurdy. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Zrušení víz pro Turky by bylo pro Evropu katastrofou říká čtenář




Evropská unie dojednala s Tureckem dohodu o zrušení vízové povinnosti pro Turky výměnou za to, že Turci zajistí kontrolu své hranice a svého pobřeží a přestanou do EU pouštět statisíce uprchlíků. Součástí jsou i další požadavky vůči Turecku, které však Turecko zřejmě nehodlá brát na zřetel. Mnoho občanů se tak obává přílivu Turků a Kurdů, kteří budou moci volně a bez víz cestovat do Evropské unie, tedy i do České republiky. Jsou tyto obavy skutečně oprávněné? Nebo se jedná opět pouze o strašení lidí?

Komentář Jiříka S.:

Evropská unie si kope svůj vlastní hrob. Dělají všechno proto, aby v budoucnu EU ovládli skutečně politici, kteří budou umět a budou ochotni problém migrace rázně řešit. Jak když Merkelová a spol. neslyší hlasy nejen ze svých zemí, ale z celé Evropy. Proto řeší jeden problém tím, že vytvoří druhý. Jasně, zabráníme příchodu migrantů přes Turecko jenom tím, že si Turci začnou plnit své povinnosti a začnou si hlídat svoje hranice a že přestanou vydělávat na pašování lidí. Co za to? Osm miliard euro z EU na podporu uprchlíků a k tomu bezvízoví styk pro víc než 80 milionů Turků a Kurdů. Syřany tak nahradíme Kurdama, kterým ani nebudeme moc bránit v příchodu, protože oni si můžou bez víz jen na pas přijít kdykoliv se jim bude chtít. Do Turecka navíc může kdykoliv přijít válka a přelít se tam nejistota z okolních zemí. Co pak budeme dělat s masou milionů Turků, kteří se povalí do Evropy? Opět pak budeme tak ochotně pomáhat? Necítím se jako občan EU a nejsem na tuhle organizaci, která mě ohrožujeme vůbec hrdý.

Reakce našeho serveru:

Je nutno uznat v této souvislosti, že dohoda kancléřky Merkelová s Tureckem skutečně vlnu migrace do Evropy zastavila a to velmi zřetelně. Přísun uprchlíků tedy nezatavily ani ploty, ani verbální vyjádření, ale spíše dohoda a očekávání migrantů, že budou vráceni zpět do Turecka, kdy se jim nevyplatí kvůli tomu riskovat život i peníze. Toto negativní očekávání uprchlíků tak mělo výrazně vyšší vliv než všechna ostatní opatření dohromady. Zrušení vízového styku s Tureckem je spíše takový pseudoproblém. Pokud by přeci cokoliv ze strany Turecka hrozilo, nebo by Turecka přestalo plnit své dohody, nebo se stalo bezpečnostní hrozbou, je možné kdykoli bezvízový styk zrušit a pro Turecko opět velmi rychle víza zavést. Obecně je Turecko nyní poměrně významnou regionální mocností, kde se v poslední době výrazně zvýšila životní úroveň obyvatel. Není tak takový tlak na to, aby Turci hromadně migrovali do Evropy, anebo aby si tam hledali práci či novou existenci. Je možná málo známé, že platy například v Istanbulu jsou vyšší než v Praze a špatně se nežije ani v dalších průmyslových či turistických regionech. Souhlasím s tím, že EU musí trvat na svých podmínkách pro zrušení víz pro Turky, ale pokud Turci své sliby splní, pak by se zrušení vízové povinnosti nemělo blokovat a měli bychom s Tureckem spíše spolupracovat, než ho z Evropy vyčleňovat.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Zrušení víz pro Turky by bylo pro Evropu katastrofou říká čtenář

Diskutovat (0)