Hyde park - Zvýšení rodičovského příspěvku od 1.1.2020 není pro všechny


13. 11. 2019  03:32     NF     komentáře (0)

Hyde park je nová rubrika ve které vám budeme přinášet názory čtenářů a jejich diskusi s redaktorem serveru www.bankovnipoplatky.cz. Může se jednat o názory, které nám píšete do redakčního mailu nebo názory z diskusí. Na názor či odpověď redaktora můžete samozřejmě okamžitě reagovat v naší diskusi.

Hyde park - Zvýšení rodičovského příspěvku od 1.1.2020 není pro všechny




Čtenářka je nespokojená s rozdělováním a přidělováním navýšení rodičovského příspěvku, který nabývá v platnost od 1. ledna 2020. Nelíbí se jí, že bude částka přerozdělována a ještě k tomu ne všem, kdo má malé dítě do 4 let. 

Příspěvek a názor čtenáře:

Dobrý den,

velmi mne znepokojil dnešní telefonát, kdy mi volala paní z místního úřadu práce a sociálních věcí a oznámila mi, že mi letos v prosinci končí rodičovský příspěvek, protože mému synovi budou v únoru 4 roky. Nejprve jsem tomu nerozumněla a říkala jsem si, proč bych měla dostat v prosinci poslední platbu rodičáku, když je syn únorový. Stát schválil od 1.1.2020 navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc pro všechny rodiny s dětmi, jejichž věk nedosahuje v tu dobu 4let a aktivně pobírají RP. Nyní je listopad, já beru měsíční rodičovský příspěvek ve výši 3.800 korun a paní ze sociálky mě informovala o tom, že pokud si navýším prosincovou výplatu RP, dostanu v lednu místo 3.800 korun něco málo přes 7 tisíc. Ochota této sociální pracovnice je chvályhodná, ovšem ochota státu vůči rodinám už tolik ne. Svým nízkým příjmem mám zazděnou možnost rychlejšího čerpání navýšeného příspěvku, a místo 80 tisíc z něj získám pouze pár tisícovek, které lze spočítat na prsty jedné ruky. 

Dále jsem dost nazlobená z důvodu, kdy nerozumím tomu, proč by neměly peníze dostat všechny rodiny, které mají dítě mladší 4 let bez rozdílu, zda si určili mateřskou dovolenou na 2, 3 nebo 4 roky. Stále se jedná o malé dítě, které je třeba zaopatřit. To, jestli je s rodiči doma 2 roky nebo 4, není až tak podstatné, jako fakt, že je malé a má určité materiální potřeby, které nejsou nejlevnější.  

Odpověď reaktora serveru www.bankovnipoplatky.com a autora článku:

Dobrý den, okolo zvýšení rodičovského příspvěvku o 80 tisíc korun panuje mnoho nejasností a dovolím si říci i zmatků. Mnoho rodin neví, zda se jich zvýšení bude týkat či nikoliv, případně kolik peněz mohou očekávat a jaké podmínky splnit. Důvodem je i fakt, že se celá věc schvalovala na poslední chvíli, nyní před koncem roku. Bohužel i prohlášení některých představitelů vlády vyvolávalo v rodičích oprávněný dojem, že i oni získají celou částku zvýšení rodičovského příspěvku 80 tisíc korun, pokud ještě na začátku příštího roku budou pobírat rodičovský příspěvek a jejich dítě bude mladší čtyř let. Realita ale bude bohužel jiná a rodiče těchto dětí si sáhnout pouze na drobné z tohoto poměrně vysokého navýšení. Ani to, že ještě v lednu či únoru budou rodiče pobírat rodičovský příspěvek tak není žádná výhra a ani tyto děti, resp. jejich rodiče nedosáhnou na celé navýšení příspěvku, narozdíl od dětí mladších, které budou mít nárok na rodičovskou ještě po celý příští rok. Z našeho pohledu tak zvolené řešení nemá velkou logiku a je spíše diskriminační k dětem, které měly tu smůlu, že se narodily dříve než jiné. A to i přesto, že ještě budou mít nárok na pobírání rodičovského příspěvku v příštím roce. S argumentem, že rodiče, kteří si rodičovský příspěvek již vyčerpali v minulosti by na zvýšení příspěvku mít nárok neměli, protože tam jakýkoliv nárok ve vztahu ke státu skončil ještě před nabytím účinnosti zákona.



Hyde park - Zvýšení rodičovského příspěvku od 1.1.2020 není pro všechny

Diskutovat (0)