Hyde park:
Zvyšování úroků ČNB může spoustu lidí zachránit


30. 07. 2019  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje ve svém příspěvku zvyšování sazeb ČNB a tedy zvyšování úroků u úvěrů a hlavně hypoték. Zdražení úroků prý povede k nedostupnosti nového bydlení.

Hyde park: Zvyšování úroků ČNB může spoustu lidí zachránit




Zvyšování úrokových sazeb je bezesporu negativně vnímaným opatřením. Vyšší úroky znamenají větší splátky za splácení úvěrů a nižší dostupnost úvěru pro některé skupiny obyvatel. Na druhou stranu se jedná o preventivní opatření pro časy krize, které mohou kdykoliv nastat.

Komentář LutzeXX:

ČNB je jak posedlá zvyšováním úroků. Každý měsíc se zvyšují úroky a guvernér se tváří jak když pro nás dělá něco úplně skvělého. K čemu to přitom povede? Na hypotéku už nedosáhne pořádně nikdo. Byty v Praze nebo jiných velkých městech se stanou úplně nedostupnými a my budeme odsouzeni do konce života bydlet po nájmech. Přitom jde jen o to, aby banky mohly mnohem víc a na větší úrocích vydělávat na svých klientech a mohly jim zvyšovat splátky. Je vidět, že ČNB a další banky stojí při sobě a dělají všechno jen proto, aby vydělaly a doplatil na to normální člověk. 

Reakce našeho serveru:

Chápeme, že každé zvyšování úrokových sazeb je pro klienty nepříjemná zpráva. A cílem ČNB je skutečně omezit dostupnost hypoték a zchladit zájem o ně. Na druhou stranu je ale také třeba zdůraznit, že pokud by přišla další finanční a ekonomická krize, došlo by k výraznému snížení cen nemovitostí, snížení hodnot zástav a na druhou stranu k růstu splátek, které by pak mnoho rodin nebylo schopných hradit. Pokud již nyní se uvedou úrokové sazby do určité standardní výše, budou klienti na časy krize mnohem lépe připraveni a sníží se prostor pro případný šok, který by rychlý nástup krize pro klienty, ale i banky měl. Kroky ČNB jsou tak postupné a preventivní. Postupně připravují tuzemskou ekonomiku i finanční systém na časy možné krize. Otázkou samozřejmě je míra tohoto utahování šroubů, která by neměla být přehnaná.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!


 



Hyde park: Zvyšování úroků ČNB může spoustu lidí zachránit

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více