Hypoteční sazby výrazně vzrostly. Jaký má na ně vliv ČNB?


14. 11. 2017  14:27          komentáře (0)

Od dosažení úrokového dna uplynulo 12 měsíců. Mezitím sazby u 70% hypoték vzrostly o 4 desetiny procenta a téměř o celé procento u úvěrů do 85 % LTV. Co udělá takový nárůst sazeb s měsíční splátkou hypotéky a jak se v cenách hypoték projeví zvýšení sazeb ČNB?

Hypoteční sazby výrazně vzrostly. Jaký má na ně vliv ČNB?




Hypotéky loni v říjnu dosáhly úrokového dna. Index nabídkových sazeb GOFI 70 tehdy klesl až na 1,85 %. Historického minima dosáhl i index GOFI 85, který se zastavil těsně nad 2 procenty (2,03 %) a měsíc na to dosáhl rekordní hodnoty i index GOFI 100, který o jednu setinu procentního bodu prolomil hranici 3 procent.

graf1.PNG

V listopadu 2016 začaly sazby hypoték růst. V lednu vlivem chystaných doporučení ČNB akceleroval růst sazeb hypoték s LTV nad 80 %, ale pozvolný růst vykazují i sazby hypoték v „neregulovaném“ pásmu do 80 % LTV. Index GOFI 70 za posledních 12 měsíců přidal 4 desetiny procentního bodu a aktuálně dosahuje 2,25 %. V korunovém vyjádření nárůst sazeb o 4 desetiny procenta znamená u 2milionové hypotéky s 20letou splatností změnu v měsíční splátce 380 Kč.

graf2.PNG

Tip: Pro porovnání 2 variant hypoték můžete využít hypoteční kalkulačku SROVNÁNÍ DVOU HYPOTÉK

 

Sazby hypoték do 80 % LTV rostou. Nad touto hranicí nyní klesají

V meziměsíčním srovnání nabídkové sazby hypoték do 70 % LTV vzrostly o 5 setin procentního bodu. Příčinou tohoto posunu je říjnové přenastavení sazeb v Raiffeisenbank, Expobank, Oberbank a Monetě. Paradoxně o něco níž je v tuto chvíli sazba úvěrů do 80 % LTV. Hodnota indexu GOFI 80 aktuálně činí 2,16 %.

Pozitivní obrat vidíme u hypoték v regulovaném pásmu nad 80 % LTV. Kde banky cenu zpočátku hodně „napálily“, aby omezily příjem poptávek po úvěrech v regulovaném pásmu 80 – 90 % LTV. Nyní, když se bankám podařilo poptávku zkorigovat do vymezeného koridoru, začínají sazby vysokoeltévéčkových hypoték částečně rozmrzat a index GOFI v říjnu meziměsíčně klesl 2,97 % na 2,94 % a index GOFI90 poklesl z 3,14 % na 3,11 %.  

graf3.PNG

Proč sazby rostou?

Hlavními faktory, které v uplynulých měsících zvedly ceny hypoték vzhůru, je jednak regulace objemu poskytovaných hypoték v pásmu mezi 80 – 90 % LTV - sazby u těchto typů úvěrů vzrostly skokově na začátku roku a nyní vykazují spíše pozvolný pokles.  Druhým a mnohem důležitějším faktorem je zvyšování sazeb na mezibankovním trhu. Peníze na vstupu bankám za posledních 12 měsíců zdražily v případě 3letých fixací téměř 4násobně a o mnoho lepší to není ani u frekventovaných 5letých fixací. V hypotékách se toto zdražení „suroviny“ zatím promítlo relativně málo jednak díky přebytku likvidity, ale především díky tvrdé vzájemné konkurenci bank.

graf4.PNG

ČNB zvýšila sazby. Co to udělá s hypotékami?

Česká národní banka na čtvrtečním zasedání rozhodla o navýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Z pohledu hypoték s fixní sazbou samotný posun úročení ČNB nehraje zas tak velkou roli. Fixní sazby jsou sazbami ČNB ovlivněny pouze nepřímo skrze mezibankovní trh. Jiné je to u floatových sazeb, kde se v sazbě PRIBOR nárůst sazeb promítl téměř okamžitě a 1M PRIBOR, na který je navázána většina hypoték s variaibilní sazbou, stoupl z 0,4 na 0,6 procenta.

Co se týče fixních sazeb, efekt zvýšení sazeb ČNB se projeví spíše tím způsobem, že pro banky je krok ČNB vhodnou příležitost pro navýšení hypotečních sazeb a dorovnání nyní stlačených ziskových marží. Od začátku listopadu již zvýšila sazby Sberbank, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a včera došlo k navýšení sazeb v České spořitelně.   

Tip: Přehledné srovnání sazeb jednotlivých bank poskytuje náš SROVNÁVAČ SAZEB HYPOTÉK



Hypoteční sazby výrazně vzrostly. Jaký má na ně vliv ČNB?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16150319248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více