Hypoték se sjednává méně. Proč?


20. 11. 2017  04:52     TZ     komentáře (0)

Bankám se ve financování bydlení daří. Od začátku roku na hypotékách rozpůjčovaly 168 miliard korun*, což je o 8 miliard více než loni. Došlo však ke změně trendu a v posledním čtvrtletí produkce hypoték zaostává za loňskými výsledky. Co je příčinou?

Hypoték se sjednává méně. Proč?




Banky v 3. čtvrtletí poskytly 23 957 ks hypoték a objem činil 49,7 mld. Kč*. Ač jsou to stále z pohledu bank výborné výsledky, v mezikvartálním i meziročním srovnání je evidentní propad v počtu i objemu sjednávaných hypoték. Loni za stejné období banky poskytly o 2 773 hypoték více a objem byl vyšší o 3,3 miliardy.

Jaké jsou příčiny menšího počtu i objemu sjednávaných hypoték?

Příčiny poklesu objemu jsou celkem zřejmé. V dubnu 2017 začala platit nová sada doporučení ČNB, která úplně zastavila poskytování hypoték nad 90 % LTV a výrazně omezila dostupnost hypoték na 80 % LTV. „Tato změna, která byla v dostatečném předstihu dopředu známa, měla za výsledek odčerpání poptávky a umělé nafouknutí počtů i objemu v prvním čtvrtletí letošního roku. A tato odčerpaná poptávka je jedním z důvodů obratu trendu růstu v druhém a třetím čtvrtletí,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Zároveň vlivem omezení LTV se poskytují menší sumy peněz, než by tomu bylo bez omezení. Pokud by se i nadále poskytovaly hypotéky až do 90 % LTV, celkový objem by byl za celorok vyšší o nějakých 5 - 7 %, což v korunovém vyjádření dělá minimálně 10 miliard Kč. Tuto částku nyní klienti dofinancovávají z vlastních zdrojů, ale pravděpodobně i úvěry ze stavebního spoření. Produkce stavebních spořitelen letos poroste o 10 miliard, regulace LTV k tomuto nárůstu rovněž přispěla.  

Třetím důvodem mohou být také ceny nemovitostí. Lidé postupně ztrácejí chuť platit přemrštěné ceny, a pokud se s prodávajícím na ceně nedomluví, raději od svého záměru upustí. Nabídkové ceny bytů podle našich statistik již od dubna prakticky stagnují.

Překonají letos banky loňské výsledky?

Banky mají zatím v meziročním srovnání náskok zhruba 9 miliard korun, ale ten se rychle tenčí a v listopadu nejspíše vymizí jako pára nad hrncem. Loni v listopadu totiž banky poskytly hypotéky za 29,7 miliardy korun, což se se letos bankám určitě nepodaří zopakovat (náš odhad na listopad je okolo 17,5 mld. Kč). Letošní výsledek se započtením nereportujících bank*,  proto odhadujeme na 226 miliard Kč, čímž se rok 2017 zapíše jako druhý objemově nejúspěšnější v historii.

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby hypoték?

Sazby tendují k růstu. Vlivem regulace hned v dubnu skokově narostly sazby pro hypotéky v pásmu LTV 80 – 90 %, takže dnes se tento typ hypoték nabízí v průměru se sazbou 3,14 %. Tento typ hypoték se díky vyšší sazbě moc neprodává, takže pokud bankám zbývá v rámci kvartální kvóty nějaká kapacita, mohou hypotéky nad 80 % nárazově zlevnit. Nicméně dopředu s tím kalkulovat se rozhodně nedá a při výběru banky je potřeba vždy porovnávat skutečně aktuální čísla.  

Hypotéky v pásmu do 70 resp. 80 % LTV dosáhly svého historického dna loni v říjnu (index GOFI 70 – 1,85 %) od té doby s menšími výkyvy pozvolna rostou. Nic na tom nezměnil ani letošní podzim, kdy se banky zpravidla předhánějí s akčními nabídkami a zvýhodněnými sazbami. Letos se zaměřily hlavně na poplatky, takže sazby dál stoupají a tento trend bude vlivem zdražování peněz na mezibankovním trhu pokračovat i ve zbývajících měsících letošního roku.

----------------------------------

* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla serveru hypoindex.cz nereportují



Hypoték se sjednává méně. Proč?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12459883632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více