Hypotéky mohou být nebezpečné. Lidé nemají rezervy


18. 07. 2016  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

I přes obrovský boom hypotečních úvěrů za přispění poklesu úrokových sazeb, sledujeme negativní průvodní jevy. Klienti nemají dostatečné rezervy a ze svých příjmů na splácení hypoték doslova krvácejí. ČTĚTE DÁLE!

Hypotéky mohou být nebezpečné. Lidé nemají rezervy




Až 10 procent klientů bank s hypotékou vynaloží na splátky hypotéky částku vyšší než tři čtvrtiny příjmů své domácnosti. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentur IPSOS pro poradenskou společnost Fincentrum. Dalších více než 50 procent klientů s hypotékou vynaloží na její splácení měsíčně více než jednu polovinu příjmů své domácnosti.

Až dvě třetiny domácností nemá rezervu pro případ výpadků příjmů

Tato čísla jsou velmi znepokojující. Lidé totiž nemají rezervy pro případ nenadálých a neočekávatelných událostí, které mohou ohrozit splácení hypotéky a tedy vystavení celé rodiny existenční a finanční nejistotě. To potvrzuje i další zjištění průzkumu, který prokázal, že 57 procent domácností by při výpadku příjmů nedokázalo bez snížení úrovně a dalších opatření vyžít déle než tři měsíce. Pouze čtvrtině klientů resp. dotázaných v průzkumu by dokázalo takto vyžít od tří do šesti měsíců. A necelý devět procent klientů by dokázalo vydržet takto déle než jeden rok. Platí, že čím déle klient vydrží udržet svou životní úroveň a plnění svých závazků, tím má vyšší úspory, které může vynaložit na splácení splátek hypotéky a další nutné výdaje v případě ztráty zaměstnání a souvisejících příjmů. 

Náš server Bankovní poplatky přitom doporučuje svým čtenářům, aby v případě splácení hypotéky si vytvořili polštář úspor ve výši minimálně šesti měsíčních splátek hypotéky. Tato rezerva totiž klientům umožní zvládnou situace ztráty či snížení příjmů například z důvodů nemoci, výpovědi, ztráta klientů či zakázek apod. a dále splácet hypoteční úvěr. 

Lidé s hypotékami přehnaně riskují

Výsledky výzkumu však prokazují, že lidé nejsou v této věci dostatečně opatrní a výrazným způsobem riskují. Splátky hypoték jsou tak nastaveny na velkou část příjmů domácnosti a příchod obdobné krize jaká svět zachvátila v letech 2008 a 2009 by mohla vést i k hypoteční krizi na tuzemském trhu. Lidé by v takovém případě nebyly ve větším rozsahu splácet a plnit své závazky z hypoték, což by vedlo k prodeji jejich domů a bytů, předlaku nabídky nemovitostí na trhu a dalšímu poklesu cen nemovitostí, které by nepokryly ani částky daných hypoték.

Banky uvolňují podmínky pro poskytování hypoték

Dalším problémem je zjevné uvolnění podmínek a nároků bank an bonitu klientů při poskytování hypoték. Výsledky průzkumu prokazují, že v této věci není vše úplně v pořádku a mnoho klientů tak získává hypotéku na celou cenu nemovitosti, kdy nemají vedle toho žádné další úspory, případně získávají hypotéku s nedostatečnými či omezenými a nejistými příjmy.



Hypotéky mohou být nebezpečné. Lidé nemají rezervy

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více