Hypotéky:
Nezapomeňte si zaplacené úroky odečíst z daní


24. 01. 2012  12:18     Luboš Svačina     komentáře (1)

Hypoteční banky a stavební spořitelny v těchto dnech rozesílají svým klientům oznámení s vyčíslenou sumou zaplacených úroků z úvěrů na bydlení. Podle odhadů ministerstva financí možnost odpočtu zaplacených úroků každoročně využívá 800 000 klientů bank. Daňová úspora může v závislosti na výši úvěru činit až desítky tisíc korun.





Jednou z forem státní podpory bydlení je možnost odpočtu zaplacených úroků od základu daně z příjmů fyzických osob. Ministerstvo financí se v úvodu roku v rámci úsporných opatření zabývalo myšlenkou snížení limitu odpočtu zaplacených úroků na 80 000 Kč. Nakonec k této změně nedošlo, takže i nadále platí, že po splnění podmínek odečitatelnosti lze ze základu daně z příjmů odečíst sumu úroků až do výše 300 000 Kč ročně. Při stávající 15% sazbě daně z příjmů může daňová úspora činit až 45 000 Kč.

 .

VADÍ VÁM POPLATEK ZA VEDENÍ HYPOTEČNÍHO ÚVĚRU? HLASUJTE PRO NĚJ V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!

.

Sumu zaplacených úroků není většinou nutné složitě počítat. Banky oznámení o výši zaplacených úroků posílají automaticky vždy na začátku roku. Zaplacené úroky je možné uplatnit buď při podání daňového přiznání, nebo u zaměstnanců může zápočet úroků provést zaměstnavatel v ročním zúčtování daně z příjmu fyzických osob. V takovém případě je však nutné bankou rozesílané oznámení o zaplacených úrocích zaměstnavateli předložit nejpozději do konce února.
Aby mohl klient uplatnit odpočet úroků od základu daně, musí úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéka řešit otázku bydlení. Zároveň také platí, že žadatel o úvěr musí danou nemovitost vlastnit a užívat ke svému trvalému bydlení, nebo bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. Úroky z úvěru je možné si odečíst i v případě koupě pozemku, podmínkou je, aby se na pozemku začalo stavět nejpozději do 4 let.

.

Poznámka: odpočet úroků od základu daně upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů



Hypotéky: Nezapomeňte si zaplacené úroky odečíst z daní

potvrzení o zaplacených úrocích
Mám všeobecný dotaz ohledně hypotéky a tzv. potvrzení o zaplacených úrocích. Nikdy jsem doteď částku...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15580582576

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více