Hypotéky v nových bankách? Zatím jen v Equa Bank


23. 03. 2012  13:00     Zdeněk Bubák (Poplatkozrout.cz) / BP.com     komentáře (0)

Equa bank začala před měsícem a půl nabízet hypotéky a jejich refinancování. Hypotéky přitom nabízí jako první z nových bank, které vloni vstoupily na trh. K dnešnímu dni se na Equa bank obrátilo s žádostí o propočítání, založení či převedení hypotéky už více než 3100 zájemců.





 

Polovina žádajících o hypotéku chce refinancovat


Proč se do toho banka vůbec pustila? „Podle našich odhadů končí úroková fixace v Česku každý rok přibližně 180 tisícům klientů. Nejčastěji lidé fixují úroky na pět let a na druhém místě je pak tříletá fixace,“ vysvětluje Ondřej Hák, ředitel oddělení hypoték Equa bank.

A ukazuje se, že to byl dobrý předpoklad. Polovina žádostí je od klientů, kteří chtějí refinancovat svoji současnou hypotéku. To jasně ukazuje, že část Čechů nechce ze setrvačnosti zůstávat u dosavadní banky jen proto, že si u ní už založili hypotéku a že jsou u ní dlouho. Lidé hledají výhodnější produkty na trhu a jsou ochotní přejít se svou hypotékou k jiné bance, pokud vidí, že díky tomu ušetří. „Právě to jsou klienti, na které se zaměříme a kterým budeme nabízet výhodnější podmínky, než mají teď u svých bank. Stejně tak jsme to udělali u spořicích účtů. Nabídli jsme lidem výhodnější podmínky a lepší úroky, než mají tradiční banky,“ dodal Hák.
.
Počet klientů Equa bank převýšil v březnu hranici 12 tisíc a banka aktuálně spravuje depozita ve výši 5,2 miliardy korun. Roční termínovaný vklad je v Equa bank s úrokem 3,25 % p.a., u spořicího účtu nabízí banka úročení 2,3 % p.a. a hypotéky v případě refinancování je možné získat za úrok 3,39 % p.a., což jsou jedny z nejzajímavějších úroků na trhu v současnosti. Primárně cílí Equa bank na klienty tradičních velkých bank a získává je tím, že její služby jsou výhodnější.

Hypotéky Equa bank


U hypoték nabízí Equa bank klientům přibližně o půl procenta nižší úrokovou sazbu, než jakou dostávají od své stávající banky. Přesná úspora vždy záleží na konkrétní hypotéce, ale nízké úrokové sazby Equa bank nejsou podmíněny řadou dalších výdajů, zejména poplatkem za vedení běžného účtu nebo za pojištění, které mohou být v řádu stovek korun měsíčně a které jiné banky běžně klientům účtují. Na nejnižší úrokové sazby refinancovaných i nově zřízených hypoték dosáhne u Equa bank přibližně třetina klientů, zatímco u jiných bank není neobvyklé, že na nejnižší sazbu dosáhne méně než 10 % z nich.

Každý, kdo si založí u Equa bank hypotéku nebo si ji nechá u Equa bank refinancovat, dostane od banky na svůj účet 5 000 korun (nabídka platí pro klienty, kteří požádají o refinancování či novou hypotéku do konce letošního března a do konce září uzavřou smlouvu o úvěru). „Klienti v Česku mají často pocit, že u banky, kde mají hypotéku, musejí zůstat navždy. Ale to není pravda. Přejít s hypotékou k jiné bance, která jim nabídne lepší podmínky, je vcelku jednoduché, a lidé tak mohou ušetřit i desítky tisíc, jen na to nejsme zatím zvyklí,“ doplňuje Ondřej Hák

.

Klient, kterému končí fixace úroku v jeho stávající bance např. až v létě, může už nyní poptat v Equa bank úrokovou sazbu na další období a případně si až šest měsíců dopředu zajistit refinancování s aktuální nízkou úrokovou sazbou (od 3,39 % p.a.). Klient tak má šanci vyhnout se tomu, že v následujícím období sazby pravděpodobně vzrostou, neboť nyní již delší dobu setrvávají téměř na historickém minimu. Při sjednání hypotéky v předstihu neúčtuje banka žádný poplatek za její uzavření - sjednání hypotéky je zdarma.

Neúčelové hypotéky

Banka se pustila i do méně obvyklé formy hypoték, a sice neúčelových. Neúčelové hypotéky, které mají podobná pravidla jako spotřebitelské úvěry a lidé je používají na nákup automobilů, vybavení domácností i k pokrytí nákupů běžné spotřeby, tvoří v ČR přibližně jen 7 % trhu hypoték. Equa k nim nabízí stejné podmínky jako pro účelové hypotéky (smluvní zajištění aktuální úrokové sazby až na půl roku dopředu a finanční bonus 5 000 Kč).   „V Česku mají zatím neúčelové hypotéky proti západním ekonomikám jen minimální využití. U nás je lidé nejvíce používají na konsolidaci dražších spotřebitelských půjček, na vybavení domácnosti nebo nákup auta. V ekonomikách s delší tradicí hypotečního úvěrování se ale spíš používají na úhradu školného, výdaje spojené se zdravotní péčí nebo sociálními službami,“ upozorňuje Ondřej Hák.


Hypotéky v nových bankách? Zatím jen v Equa Bank

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16142860400

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více