Hypotéky za jediný měsíc podražily o stokorunu


05. 01. 2018  12:11          komentáře (0)

V prosinci pokračovalo zvyšování hypotečních úrokových sazeb. 9 bank změnilo cenu hypotéky a v drtivé většině případů to bylo směrem vzhůru. Které to byly a kam se vydají sazby v novém roce?

Hypotéky za jediný měsíc podražily o stokorunu




Směrem vzhůru v prosinci své sazby posunula Moneta Money Bank, mBank, Raiffeisenbank, ČSOB, Hypoteční banka, Wuestenrot hypoteční banka, UniCredit Bank. Oberbank a Equa Bank. Beze změn tedy sazby nechalo pouze 5 bank, z nichž však více než polovina zvyšovala sazby v průběhu listopadu.

Uvedené cenové změny se obratem projevily také v indexech mapujících průměrné nabídkové sazby na českém trhu. Titulní index GOFI 70, který napříč trhem měří nabídkové sazby účelových hypoték s LTV do 70 % LTV*,  meziměsíčně vzrostl o celou desetinu procentního bodu na 2,45 %, což je druhý nejvyšší meziměsíční růst v historii indexu. Naposledy takto rychle index rostl v prosinci loňského roku. Tehdy to bylo z 1,86 % na 1,97 %, tedy o 11 bazických bodů. Od začátku roku 70% hypotéky však podražily již o 45 bps.

V korunovém vyjádření zvýšení sazby o 1 desetinu procenta znamená u 2 milionové hypotéky s 20letou splatností nárůst měsíční splátky o zhruba 100 Kč. V případě nárůstu o bezmála půl procentního bodu to dělá 430 Kč měsíčně navíc.

graf1

Značný nárůst vykazují i další indexy včetně indexů v kategorii LTV 80+, které v posledních několika měsících stagnovaly, nebo dokonce klesaly. Index GOFI 85 oproti listopadu vzrostl o 8 a index GOFI 90 o 9 bps. Oba indexy jsou nyní nad 3 procenty.

 

Sazby nerostou jen v sazebnících. Hypotéky skutečně zdražují  

Růst nabídkových sazeb, tak jak jej avizovaly naše indexy GOFI, se postupem času propsal také do skutečně realizovaných obchodů. Podle dat serveru hypoindex.cz průměrná úroková sazba v listopadu sjednaných hypoték činila 2,15 %. Na data za prosinec si budeme muset ještě chvíli počkat, ale lze předpokládat, že reálné sazby rostly i v prosinci a FINCENTRUM HYPOINDEX záhy vystoupá nad 2,2 %.

graf2

Kam se vydají sazby nyní?

 

Hned na Nový rok zvýšila své sazby UniCredit Bank a příští týden pravděpodobně dojde ještě minimálně v jedné z bank k nárůstu sazeb. „Nicméně vzhledem k určité stabilizaci cen peněz na mezibankovním trhu očekáváme, že zdražování hypoték by mohlo alespoň na nějaký čas ustat. V dlouhodobém horizontu se však dalšímu pozvolnému zvyšování sazeb nejspíše nevyhneme. Česká ekonomika roste, což vytváří inflační tlaky, na které ČNB reaguje zvyšováním sazeb, což se přelévá i do sazeb hypoték,“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje  na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.   

Tip: Přehled aktuálně platných nabídkových sazeb naleznete v našem SROVNÁVAČI SAZEB HYPOTÉK..

 

………………

*LTV – poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a výší úvěru (loan-to-value ratio)

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, Stavebky.cz


 

 



Hypotéky za jediný měsíc podražily o stokorunu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12611366144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více