Hypotéky zlevnily o další desetinu procenta


05. 05. 2014  20:18     TZ     komentáře (0)

Hypotéky dál zlevňují. Index nabídkových úrokových sazeb meziměsíčně klesl z 2,93 % na 2,82 %, jak vyplývá z aktuálních statistik společnosti GOLEM FINANCE. Úrokové sazby nikdy nebyly tak nízko. V případě 2milionové hypotéky klienti nyní zaplatí na měsíční splátce o 3000 Kč méně než před pěti roky. 

Hypotéky zlevnily o další desetinu procenta





Duben přinesl další snížení úrokových sazeb hypoték. Za poklesem stojí zlevnění České spořitelny, Komerční banky, Raiffeisenbank, Sberbank, UniCredit Bank a Wuestenrot hypoteční banky. Ve většině případů se snížení úrokových sazeb týkalo hypoték s 3 a 5letou fixací. Index nabídkových úrokových sazeb hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) meziměsíčně klesl o 11 bazických bodů (bps.) na 2,82 %. V porovnání se stejným obdobím loňského roku jsou sazby nyní o 2 desetiny níže. Z dlouhodobého hlediska se jedná o posunutí letošního březnového rekordu o další desetinu procentního bodu!

Výrazný propad evidujeme také v dalších kategoriích LTV*. Index GOFI 85 meziměsíčně klesl o 14 bps. na 2,96 % a poprvé v historii se podíval pod 3procentní hranici. Nejblíže k této hranici byl index v loňském červnu, kdy jeho hodnota klesla na dosavadní minimum - 3,09 %. Výrazný pokles sazeb vykazují i 100procentní hypotéky. Měřeno indexem GOFI 100 tento typ hypoték meziměsíčně zlevnil o 11 bps. Aktuální hodnota ukazatele činí 4,16 % a rovněž se jedná o rekordní hodnotu a pokoření dosavadního minima z loňského května (4,26 %).

Index variabilních sazeb (GOFI VAR 70) stagnuje již několik měsíců v pásmu okolo 2,55 %. Vzhledem k poklesu průměrných fixních sazeb došlo v uplynulém měsíci k dalšímu výraznému přiblížení obou indexů, takže rozdíl mezi nimi činí pouze 0,25 procentního bodu. Nejen z tohoto důvodu většině klientů nyní doporučujeme při volbě typu úrokové sazby fixace na 3 nebo 5 let.

Klienti platí o 3000 méně

Přepočteno na koruny měsíční splátka 2milionové hypotéky s 20letou splatností při současné úrokové sazbě 2,82 % (GOFI 70) činí 10 913 Kč. Přitom ještě před pěti lety – v dubnu 2009 – dosahoval index GOFI 70 hodnoty 5,63 % a měsíční splátka té samé hypotéky dosahovala 13 905 Kč. Rozdíl tedy aktuálně činí bez 8 korun 3 000 Kč.

Uvedené hodnoty navíc představují průměr plošně nabízených sazeb. Ve skutečnosti je možné dosáhnout vhodným výběrem banky na úrokovou sazbu 2,5 %. Předpokladem je excelentní bonita, větší podíl vlastních prostředků a tím pádem nižší LTV a fixace sazby na minimálně 3 roky. Pokud právě hledáte způsob financování vlastního bydlení nebo vám končí fixace úrokové sazby, obraťte se na zkušené hypoteční makléře, kteří vám s výběrem vhodné banky poradí.

Kdy se odrazí sazby od dna?

Situace na mezibankovním trhu banky zatím nepálí. Cena peněz je stabilní a relativně nízko a záleží pouze na bankách, jestli jsou schopné opatřit si likviditu levněji než konkurence, nebo jak hluboko jsou ochotny sáhnout do svých marží. Pro dlouhodobé směřování úrokových sazeb je určující, jakou cenovou strategii zvolí velké banky a jak se k tomu postaví konkurence. Zda akční nabídky a snížené úrokové sazby přinesly České spořitelně a Komerční bance tolik obchodů, kolik si předsevzaly a jestli nějakým způsobem bude reagovat Hypoteční banka, jakožto dosavadní lídr v podílu nově sjednávaných hypoték.

Objemy sjednávaných hypoték v tuto chvíli rovněž dosahují rekordů, takže bankéři nejsou tlačeni do dalšího snižování úrokových sazeb. Z našeho pohledu nejreálnější scénář v tuto chvíli vypadá tak, že banky se budou snažit udržet základní úrokovou nabídku na stávající cenové hladině a případné slevy budou otázkou individuálního jednání.

Nicméně na základě dosavadní zkušenosti a vývoje nabídkových indexů už nyní můžeme docela dobře odhadovat budoucí vývoj průměrných úrokových sazeb skutečně poskytnutých hypoték reprezentovaných ukazatelem HYPOINDEX. Jeho aktuální hodnota činí 2,93 %. Na měsíc duben odhadujeme pokles o další desetinu a přiblížení hranici 2,8 %.


*LTV (loan-to-value) - poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a výší úvěru
Zdroj: GOLEM FINANCE, banky, www.hypoindex.cz



Hypotéky zlevnily o další desetinu procenta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16345958272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více