I když zrušíte bankovní účet, platit budete dál


18. 10. 2007  19:31     Běla Fialová     komentáře (5)

Zrušit účet je otázkou zastavení trvalých plateb, zamezení příchozích položek, vrácení všech platebních instrumentů a v neposlední řadě podání písemné žádosti o zrušení účtu.





Bude-li vás v bance zajímat, na kolik přijde zrušení účtu, pravděpodobně se dozvíte, že je zdarma. Ovšem není to tak docela pravda. Většina bank sice poplatek za zrušení účtu ze svého sazebníku vyřadila, ale vy vlastně za zrušení jí stejně zaplatíte. A to hned v několika měsících.

Zrušit účet je otázkou zastavení trvalých plateb, zamezení příchozích položek, vrácení všech platebních instrumentů a v neposlední řadě podání písemné žádosti o zrušení účtu. Vše vypadá snadně a rychle, možná však na první pohled. Rozhodně k vyřízení postačí jediná návštěva banky. Přesto se celý proces protahuje až na několik měsíců a u většiny bank za toto období ještě platíte. Částky to přitom mnohdy nejsou malé.

Zrušit účet okamžitě?

Pokud svůj účet potřebujete například jen k trvalým platbám a nemáte k němu ani platební kartu, bude zrušení účtu pro vás i banku velmi snadné a hlavně rychlé. Účet totiž banky zruší okamžitě (kromě Poštovní spořitelny, kde činí výpovědní lhůta i v tomto případě 10 kalendářních dnů),  případně následující den po doručení výpovědi smlouvy.Jestliže ale k účtu platební karty máte (ať už debetní, či kreditní), případně ještě dokonce další platební instrumenty (například šeky), budete si muset na zrušení účtu a jeho vypořádání počkat o něco déle. Standardní je totiž výpovědní lhůta, jejíž délka se pohybuje od 30 po 90 dnů. Navíc je nutné si uvědomit, že ke zrušení účtu a jeho konečnému vypořádání dochází až po té, co jsou všechny závazky a pohledávky mezi bankou a klientem zcela vyrovnány. Proto i tato lhůta může být poměrně výrazně překročena. Nezáleží tak pouze na bance, kdy účet zruší, ale i na klientovi.
Výpovědní lhůta přitom obvykle počíná běžet buď dnem, kdy byla žádost o zrušení účtu doručena bance, nebo dnem následujícím. Spíše zvláštností se tak jeví postup BAWAG Bank, kde výpovědní lhůta pro uzavření účtu začíná běžet až dnem, kdy došlo ke zrušení platební karty.

Výpovědní lhůty jednotlivých bank se i přes obdobné počty dnů poměrně výrazně liší. Některé totiž výpovědní lhůtu stanoví ve dnech kalendářních, některé naopak ve dnech pracovních. To je i případ WSPK, kde si na zrušení účtu počkáte celých 40 pracovních dnů.

 

Banka

       Výpovědní lhůty

BAWAG Bank

2 měsíce

Citibank

do konce násled.měsíce

ČS

nestanovena

ČSOB

45 dnů

eBanka

nestanovena

GE 

40 dnů

HVB

30 dnů

KB

45 dnů

PS

45 dnů

Raiffeisenbank

45 dnů

Volksbank

30 dnů

WSPK

40 dnů*

Živnobanka

nestanovena

Pozn.: * pracovní dny

 

Celý článek najdete na:

http://fincentrum.idnes.cz/i-kdyz-zrusite-bankovni-ucet-platit-budete-dal-fq3-/fi_osobni.asp?c=A071017_163626_fi_osobni_fib

 



I když zrušíte bankovní účet, platit budete dál

Diskutovat (5)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15744141632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více