I koruna byla ceněnou a pevnou měnou. Zavzpomínejte


26. 02. 2016  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

HISTORIE BANKA A PRODUKTŮ: I koruna byla jednou z nejvíce respektovaných měn na světě. Byla stabilní a pevná a také byla kryta zlatem. Ano, mluvíme o období první republiky. ČTĚTE DÁLE!

I koruna byla ceněnou a pevnou měnou. Zavzpomínejte




Nescházelo přitom mnoho a koruna mohla být měnou slabou, neustále znehodnocovanou. Po vzniku první Československé republiky totiž proti sobě stály dva národohospodářské pohledy. Na jedné straně zastánci slabé měny a devalvace měny tvrdili, že to bude mít přinos pro ekonomiky, protože slabá koruna výrazně podpoří vývoz, na němž byla naše ekonomika už v tu dobu velmi závislá. Naopak zastánci pevné a silné měny v čele s ministrem financí Rašínem tvrdili, že stabilní a pevná koruna je základem stabilní ekonomické situace nově vzniklého státu. Výrobci a exportéři jsou natolik silní, že jim silná koruna nijak neublíží a navíc jim umožní více modernizovat výrobu a ekonomiku jako celek.

Nakonec se prosadila koncepce ministra Rašína, který se však z úspěchů dlouho neradoval. Za několik měsíců byl na něj spáchán úspěšný atentát. Po ministrovi však zůstala velmi silná koruna. O síle koruny svědčí nejen tehdejší směnné kurzy, které nejsou, až tak rozhodují, ale především nominální výše platů a cen. V dané době stačil běžnému dělníkovi na měsíc plat ve výši 300 korun. Cena litru mléka pak činila cca 0,50 haléřů. Nájemné stálo kolem 50 - 100 korun měsíčně. Z pohledu dnešních cen se jedná o neuvěřitelné hodnoty. Například nominální plat je dnes až 66 krát vyšší, než v období první republiky. To samé platí o mnohých cenách. Faktem je, že životní úroveň manuálně pracujícího člověka v době první republiky byla několikanásobně nižší než dne, což je logické.

Silná koruna se tak stala velmi žádaným platidlem. V tehdejší době navíc byly měny kryté zlatem a náš zlatý poklad, který byl získán z velké části z dobrovolných, příspěvkem většiny občanů republiky, byl velmi rozsáhlý a hodnotný. Koruna tak patřila mezi pevné a tvrdé měny, na rozdíl například od Maďarské či Polské nebo Rakouské měny. Nemohla samozřejmě konkurovat tehdejšímu dolaru nebo marce, ale její síla zejména v oblasti východní Evropy byla značná.

Ani tehdejší koruně se však nevyhnula postupná znehodnocení, která provázela velkou hospodářskou krizi a předválečné období. Už na konci války byla naše měna velmi silně znehodnocena a inflace dosahovalo zejména kvůli vlivům černého trhu velmi vysokých hodnot.

Dnes už koruna není zdaleka tak významnou měnou jako dříve. Budeme však mít jednou šanci platit skutečnou globální měnou, která patří k nejdůležitějším na světě - eurem.



I koruna byla ceněnou a pevnou měnou. Zavzpomínejte

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11175351680

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více