I zločinci inovují. Na bankomaty instalují moderní skimmovací zařízení


08. 01. 2016  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Nejen banky inovují své produkty, služby i zabezpečení svých produktů. Také zločinci se snaží být vynalézaví a vymýšlet nové způsoby jak okrádat bankovní klienty. Aktuálně použili moderní a dosud nevyzkoušené zařízení. ČTĚTE DÁLE!

 

I zločinci inovují. Na bankomaty instalují moderní skimmovací zařízení




ČTK přišla s informací o zadržení dvou cizinců z Moldavska, kteří instalovali na bankomaty v centru Prahy nové skimmovací zařízení. Toto zařízení se oproti dosavadním typům výrazně lišilo. Běžný klient, který si chce vyzvednout hotovost z bankomatu nic nepozná a skryté zařízení není schopen běžným okem odhalit.

Cizinci tak stačili během několika dnů okrást poškozené o několik desítek tisíc korun. Systém byl přitom velmi jednoduchý. Klient si přišel vybrat hotovost z bankomatu. Vložil standardně kartu do zařízení. Následně však skryté zařízení okopírovalo proužek platební karty. Kopírovací zařízení je přitom ukryto přímo v bankomatu, takže ho nemůže klient v žádném případě odhalit. Druhým zařízením pak byla kamera, která však byla proti minulým případům namontována ze strany bankomatu. Naopak dříve pachatelé montovali kamery v horní části bankomatu. 

Pachatelé tak získali kopii proužku karty a kamera pak dodala konkrétní pin klienta. Následně klient odešel, aniž by cokoliv tušil. Pachatelé poskytli údaje svým komplicům v dalekém zahraničí, kteří si vyrobili kopii karty a na základě zadání zjištěného pinu vybrali veškerou hotovost z dané karty. K výběru přitom mohlo dojít na druhé konci zeměkoule. Celou věc pak klient odhalí až ve chvíli, kdy zjistí, že nemá na účtu žádné prostředky. Nebo, že mu prostředky záhadně mizejí.

Škoda způsobená našim klientům je relativně nízká. Je tudíž pravděpodobné, že pachatelé, aby dostali nižší trest, se budou snažit škodu poškozeným klientům nahradit. Pokud se však jedná pouze o nemajetné "dělníky", kteří jsou k páchání trestné činnosti nastrčeni budou se zřejmě klienti domáhat odškodnění i po své bance, jejíž bankomat byl napaden a pachateli zneužit ke spáchání trestného činu.

Na celé věci je zarážející, že dle informací od vyšetřovatelů musela montáž zařízení trvat i více než hodinu. Je přitom zvláštní, že si nikdo této nezvyklé činnosti nevšiml a řádění pachatelů v době montáže neodhalil. I to je další motivace pro banky ke zlepšení systému bezpečnosti bankomatů.

ZAJÍMAJÍ VÁS INOVACE V BANKOVNICTVÍ? CO BANKY PRO VÁS DO BUDOUCNA PŘIPRAVUJÍ? ČTĚTE ZDE!



I zločinci inovují. Na bankomaty instalují moderní skimmovací zařízení

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více