Ideální banka 21. století odměnila nejlepší práce


08. 02. 2011  14:01     Denisa Salatková a Patrik Nacher     komentáře (0)

Již čtvrtý ročník soutěže Ideální banka 21. století, který organizuje Poštovní spořitelna a server bankovnipoplatky.com, dospěl do finále. Z celkově došlých 143 studentských prací a video projektů byli odbornou porotou vybráni koneční vítězové v jednotlivých kategoriích, kteří získali ceny v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Studenti si svá ocenění převzali 8. února na slavnostním vyhlášení v pražském hotelu Rott.





„Jako člen hodnotící komise musím přiznat, že nám letos studenti připravili opravdu nelehký úkol a volbu těch nejlepších prací často doprovázeli dlouhé a složité diskuse mezi porotci. Téma péče o klienta a vstřícný přístup k zákazníkovi bylo pro studenty možná tím vůbec nejbližším tématem ze všech dosavadních ročníků a i my jsme si od něho dost slibovali. Nyní už mohu potvrdit, že se naše očekávání naplnila a my jsme získali mnoho zajímavých a konkrétních návrhů, které nám jistě pomohou ještě zlepšit náš přístup ke klientům,“ popisujeOmbudsman Poštovní spořitelny Martin Kovář.

Letošní hlavní cenu 20 000 Kč a možnost zúčastnit se stáže v Poštovní spořitelně získala Eva Sobková z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Celou svou práci pojala jako jakýsi sen o ideální bance, který  popisuje bankovnictví z mnoha úhlů pohledu od pohodlí na pobočce přes finanční gramotnost až po ochranu celosvětové bezpečnosti: „Moje ideální banka se snaží aktivně hledat vyváženost mezi ochranou osobních dat a celosvětovou bezpečností, podporuje diskuzi na toto téma ve společnosti a dává k ní k dispozici relevantní materiály a studie. Nikdy nepřijme peníze spojené s financováním války v rozvojových zemích, diktátorských režimů, teroristických aktivit, se zneužíváním dětské práce.“

Paradoxně ještě vyšší výhru si odnesla bronzová Pavlína Horčičková. Tato studentka mimo třetí pozice zároveň zvítězila v kategorii Nejlepší nápad a získala tak celkem 30 000 Kč. Porotě se velice zalíbil její návrh na ochranu zeleně, který ona sama nazvala „Enjoy the green“. „Každý víme, jak velkou spotřebu papíru mají banky. Všechny papíry musíme dvakrát či třikrát podepsat. Zavedla bych takzvaný „Enjoy the Green“ systém. Ten by spočíval v tom, že klient by místo propisovací tužky k nově vytvořené smlouvy dostal takzvanou desetinu. To znamená, že banka by pří každé desáté uzavřené smlouvě poskytla sazeničku například středním zahradnickým školám, či speciálním školám (školám se slabšími žáky), které by byli studenty zasazeny a ze kterých by časem vyrostl stromek či keř.“

Součástí Ideální banky 21. století je od minulého ročníku také kategorie Nejlepší video, do níž letos dorazilo 13 projektů. V této části soutěže zvítězila Bohdana Augustinová, která za svou vítěznou nahrávku získala videokameru a 10 000 Kč. Speciální cenou byl odměněn Marek Dorazil, který pobavil porotu svým komiksem o bankovnictví.

Studenti ve svých pracích žádali zejména zpřehlednění nabízených služeb, zvýšení počtu bankomatů nebo například prodloužení otevírací doby poboček. „Je zajímavé sledovat, že studenti často navrhují vylepšení, která jsme my už zavedli nebo je máme v plánu. Je to pro nás signál, že jdeme správnou cestou,“ doplňuje Martin Kovář.

„Skončený ročník znovu přinesl celou řadu nápadů, připomínek a kreativních návrhů týkající se přístupu k zákazníkovi. Šlo zejména o lidštější přístup zaměstnanců banky k zákazníkům, větší péče o stávající klienty či o pohodlnější čekání na pobočkách. Pokud bych měl však vyzvednout jedno konkrétní téma, pak by to byly poplatky, které se objevovaly téměř v každé práci. Pohled mladých lidí na bankovní poplatky bude jistě pro banku velmi užitečnou reflexí vlastních rozhodnutí v oblasti poplatkové politiky,“ říká Patrik Nacher, provozovatel www.bankovnipoplatky.com.

Soutěž Ideální banka 21. století, pořádaná Poštovní spořitelnou a serverem bankovnipoplatky.com, měla už své čtvrté pokračování. Tématem letošního ročníku byla „péče o klienta a vstřícný přístup k zákazníkovi“. Celkově do soutěže dorazilo 143 studentských prací a video projektů (130 esejí a 13 videí).

Poštovní spořitelna je součástí Československé obchodní banky, a. s.

Nejlepší esej Cena
1. Sobková Eva

20 000 Kč

2.

Hanzal Dalibor

15 000 Kč

3.

Horčičková Pavlína

10 000 Kč

4.

Císařová Petra

5 000 Kč

5.

Brustmanová Marcela

3 000 Kč

6. Slanina Michal

scrabble + pero parker

7. Vítková Lucie

pikniková taška + pero parker

8. Šašek Jan

pikniková taška + pero parker

9. Černá Markéta

pikniková taška + pero parker

10. Jarosil Petr

batoh Skant + pero parker

11.

Čermáková Monika

powerball + pero parker

12. Mencák Tomáš

powerball + pero parker

13. Šiklová Renata

powerball + pero parker

14.

Valášková, Slanařová

taška přes rameno MOODY + pero parker

15.

Tučková, Špinka, Jedlička

taška přes rameno MOODY + pero parker

16. Tuček Lubomír

taška přes rameno MOODY + pero parker

17.

Marečková Lucie

taška Atack + pero parker

18.

Škrobánková Petra

taška Atack + pero parker

19. Sýkorová Ivana

batoh freestyler + pero parker

20.

Svobodová Nikola

čelovka + termohrnek + pero parker

Nejlepší video Cena
1. Augustinová Bohdana 10.000 Kč a videokamera
2. Hanzal Dalibor 5.000 Kč a videokamera
3. Turková Lenka videokamera
Nejlepší nápad Cena
1.

Horčičková Pavlína

20 000 Kč



Ideální banka 21. století odměnila nejlepší práce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12446023952

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více