Ideální banka 2012:
Student Ondřej Chládek na druhém místě


11. 02. 2013  00:38     BP.com     komentáře (0)

O vyhlášení výsledků studentské ankety "Ideální banka 21. století 2012" jsme vás velmi podrobně informovali. Ačkoliv proběhlo již před časem, stále vám přinášíme nejlepší dvacítku všech oceněných prací. A už jsme na stupních vítězů - na druhém místě skončil Ondřej Chládek (na fotografii při autorském čtení), přečtěte si jeho práci!

Ideální banka 2012: Student Ondřej Chládek na druhém místě




1. Úvod

„Klienti tradičních bank dříve hledali nejvýhodnější produkty. Výhodné úroky, nízké poplatky. My dnes přinášíme něco nového. Chceme s klientem navázat kontakt, spolupracovat, poskytnout klientský servis. Chceme prostě ukázat, že i banku mohou mít klienti rádi,“ sdělili mi zaměstnanci ostravské pobočky Air Bank při mé nedávné návštěvě v rámci akce Snídaně na pobočce.
Právě Air Bank je společně se Zuno Bank nebo Equa Bank zástupcem generace nových bank, které se v poslední době stále častěji prosazují na českém trhu. Na rozdíl od tradičních bankovních subjektů jsou typické hlavně menší sítí kamenných poboček, jejichž činnosti jsou nahrazovány elektronicky.
Důraz na posílení proklientského přístupu je pochopitelný i v kontextu současných událostí. Byly to právě problémy bankovního sektoru, které odstartovaly finanční krizi. Českých bank se sice krize výrazně nedotkla, nicméně v naší otevřené ekonomice došlo k nárůstu nezaměstnanosti. Tyto události tedy image bank u veřejnosti určitě nevylepšily.

.

VŠECHNY PRÁCE NALEZNETE ZDE!

.

Cílem práce je ukázat konkrétní přístupy, které pomohou novým bankám navázat užší vztahy s klientem. Jsem přesvědčen, že důvěra klientů nebude zlepšena pouze reakcí na věci, které jsou u tradičních bank dnes nejvíce kritizovány. Nová banka by měla zároveň přijít s něčím, co klienty pozitivně překvapí. Nabídnout něco, s čím předem nepočítali. Práce proto nebude obhajovat nízké bankovní poplatky, vyšší úroky na spořicím účtu nebo jednodušší administrativu. Zaměřím se na tři základní oblasti, které klienti potřebují a u kterých existuje velký potenciál ke zlepšení – inovace tradičních bankovních služeb, lepší využití sociálních médií a finanční vzdělávání.

2. Inovace tradičních bankovních služeb

K základním činnostem komerčních bank patří přijímání vkladů a poskytování úvěrů. Lze říct, že v posledních letech došlo většinou pouze k menšímu a očekávanému vývoji. Vylepšené vkladové produkty totiž většinou obsahují vyšší úrokové sazby, nižší poplatky nebo kratší výpovědní lhůtu. Nová banka by měla dát klientům příležitost rozhodnout o tom, na jaké účely bude část jejich vkladů využita. Zákazníci vědí, že jejich peníze nezůstávají na účtu, nýbrž jsou dále využívány pro bankovní operace. Transakce však už nemají možnost ovlivnit. Na osobní účasti je založena tzv. peer to peer lending služba. Funguje jako platforma pro ty, kteří si chtějí půjčovat mezi sebou bez banky. Finanční instituce tak ztrácí potenciální klienty. Banka se tomuto modelu může přiblížit následovně:

Na konci každého roku poskytne klientovi právo zvolit si oblast, kam bude určitá část z jeho aktuálního stavu účtu příští rok využita. Seznam možností sestaví sama banka podle svých možností. Mohlo by se jednat o kulturu, sport, ekologii nebo regionální podnikání. Zároveň stanoví, jak velkou část svého zůstatku může zákazník maximálně ovlivnit. Příští rok potom banka vynaloží příslušnou částku do zvolených odvětví třeba ve formě úvěrů nebo investic. Držitel účtu bude vědět, že jeho konkrétní peníze podporují regionální podnikatele, výchovu mladých sportovních talentů nebo modernizaci divadelních prostor.

Druhou významnou skupinou produktů jsou úvěry. Finanční instituce se dnes snaží získat konkurenční výhodu nižšími poplatky a úrokovými sazbami, menšími splátkami nebo nabídkou pojištění. Banka budoucnosti bude organizovat klientům komplexní služby, které souvisí s jejich základními životními cíli, například zajištěním bydlení.2 Zákazník zde nejprve specifikuje bance své představy ohledně bydlení a uvede platební možnosti. Jeho preference budou zahrnovat lokalitu, velikost bytu nebo maximální cenu nemovitosti. Na tomto základě sama banka vybere několik nemovitostí a předloží podmínky financování každé z nich. Klient poté určí nejvýhodnější variantu a domluví se s bankou na uzavření obchodu.

3. Sociální média

„Co si budeme povídat,“ řekli mi také zaměstnanci pobočky Air Bank, „Internet, to je dnes hlavně Facebook.“ Potenciál sociálních sítí si bankovní domy uvědomují a vyvíjí zde stále větší aktivitu. Jejich úkol je většinou jasný – vytvořit zajímavý obsah, který v uživatelích probudí důvěru a oni jej budou poté využívat, komentovat nebo sdílet se svými přáteli. Finanční instituce využívají sociální média ke službám jako je zákaznická podpora a prezentace novinek. Ty nejúspěšnější, GE Money Bank a Česká spořitelna, umožňují ve svém profilu na Facebooku také hraní finanční hry a řešení kvízu.

Klienti však zároveň chtějí vědět, jak probíhá život uvnitř instituce, která spravuje jejich peníze. Ideální banka by měla umožnit větší náhled do své činnosti. Sociální sítě nabízejí k této otevřenosti ideální příležitost. Zaměstnanci mohou zveřejňovat zkušenosti a zážitky z každodenní činnosti. Vzhledem k velké oblibě sociálních médií u studentů je možné publikovat rady pro práci v bance nebo nabídky aktuálně volných pozic, což nabízí na Facebooku americký Starbucks. Další možností je propojení profilu společnosti s profily svých významných klientů, jako to dělá ve svém odvětví například RedBull. Banka může také vytvořit pro fanoušky prostor, kam budou posílat návrhy nových produktů. Dvakrát ročně každý rok bude na základě hodnocení ostatních uživatelů a reálnosti z pohledu banky nejlepší produkt vytvořen a jeho autor se stane prvním majitelem. Zúčastnění nejen poznají, jak obtížné je pro banku vytvořit novou službu, ale také si zvýší finanční gramotnost. Nové banky mohou rovněž zvážit možnost zavést na český trh platby prostřednictvím sociálních sítí. Například americká finanční instituce Vantage Credit Union umožňuje klientům využít soukromé zprávy na Twitteru k obsluze svého účtu.

4. Finanční vzdělání

Lidé se učí pracovat pro peníze a nikdy se nenaučí, aby peníze pracovaly pro ně, shrnuje jednu ze svých hlavních myšlenek Robert Kiyosaki v knize Bohatý táta, chudý táta.3 Události posledních let tuto ideu potvrzují. Vlivem hospodářského útlumu došlo u mnoha lidí k problémům v oblasti osobních financí a část z nich byla nucena vyhlásit osobní bankrot. Výzkum Ministerstva financí a České národní banky ukazuje, že znalost financí není dostatečná. Problémy existují třeba v oblasti úvěrů nebo finančních pojmů.

V hlavní roli při prohlubování finančních znalostí by měly být banky. Právě ony mají přehled o financích svých klientů, spravují jim vklady a poskytují půjčky. Nejaktivnější ze současných bank, Česká spořitelna, dnes sponzoruje konference a podporuje finanční výuku na školách, je také autorem několika internetových stránek nebo televizního seriálu zaměřeného na problematiku osobních financí. Tyto činnosti by měly být zajímavé i pro nové banky. Hlavně však musí využít své silné stránky – komunikaci, oboustrannou spolupráci, důvěru. Internetové články, videa nebo finanční hry jsou totiž pouze jednostranným způsobem komunikace a uživatel má ztíženou možnost zpětné vazby. Na konferencích zase mnohdy vystupují hosté z různých společností a není zde tak přímé spojení banka - klient.

Inspiraci lze hledat u investičních společností, které pořádají přednášky na investiční témata. Nové banky mohou na pobočkách nebo elektronicky pořádat pravidelné semináře z oblastí osobních financí, zadlužení nebo spoření. Dále lze využít také sociální sítě a zveřejňovat rady, tipy, varování. Uživatelé na podobné věci reagují, čímž vznikne debata a výměna zkušeností navzájem. Zajímavou možností je využití deskových her. Nové banky můžou vytvořit klub a organizovat na svých pobočkách hraní hry Cashflow od Roberta Kiyosakiho. Finanční znalosti se tak zvyšují zábavnou formou a navíc účastníci přijdou do kontaktu se zaměstnanci a prostředím banky.

5. Závěr

Vytvoření proklientské banky je hlavní výzvou nově příchozích bank. Inspiraci pro přístup ke klientům lze najít v nemocničním prostředí, konkrétně ve vztahu doktor - pacient. Podobně jako zdraví, i finance jsou nezbytné pro život každého člověka. Povolání doktora proto patří už dlouhou dobu k nejrespektovanějším. Povolání bankéře je hlavně v souvislosti s nedávnou finanční krizí doprovázeno mnohými předsudky. Přesto však existují nové způsoby, díky kterým se tato povolání mohou sblížit. Zavedení nových řešení do klasických bankovních produktů vyléčí jejich stereotypnost, větší otevřenost na sociálních sítích vyléčí bankovní uzavřenost a osobnější přístup v oblasti finančního vzdělání vyléčí osobní finance.
Stále více lidí se potom může rozhodnout posnídat na bankovní pobočce.



Ideální banka 2012: Student Ondřej Chládek na druhém místě

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12588328752

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více