III. díl - Vyvázání z úvěru - rozhoduje o něm banka, nikoliv smlouva


26. 03. 2020  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Přinášíme vám třetí díl seriálu, který se zabývá institutem vyvázání dlužníka či spoludlužníka nebo ručitele z úvěru. V tomto díle se budeme zabývat tím, jak jednat s bankou o vyvázání z úvěru a na co si dát při tomto jednání pozor.

III. díl - Vyvázání z úvěru - rozhoduje o něm banka, nikoliv smlouva




Vyvázání z úvěru je vždy nutné řešit s bankou

Již v minulých dílech tohoto seriálu jsme se mohli dozvědět, že vyvázání z úvěru je pojem, který představuje úplné vymazání odpovědnosti splácet či ručit za splácení nějaké konkrétního úvěru. Jméno dlužníka se tak z daného závazku přímo odstraní a tento již není vůči bance ničím povinen.
Nejčastěji se institut vyvázání z úvěru použije při vypořádání podílového spoluvlastnictví, či společného jmění manželů, při nich se spolu s majetkem vypořádává i úvěr.

Vyvázání z úvěru přitom nelze řešit pouze smlouvou. Smlouva mezi účastníky, například spoludlužníky je totiž vůči bance absolutně neúčinná. Smlouva tak nezbavuje jednoho z dlužníků práv a povinností z úvěru a tento nese odpovědnost i nadále.
O zproštění odpovědnosti z úvěru rozhoduje jako hlavní suverén samotná banka, která úvěr poskytla. S touto bankou je také nutné jednat o případném vyvázání z úvěru a způsobu řešení tohoto vyvázání.

Jaké možnosti vyvázání lze s bankou sjednat

V zásadě máte jako klienti banky několik možnost jak se odpovědnosti za splácení úvěru zbavit. Tyto možnosti je vždy třeba projednat přímo v dané bance.

1) Samotné vyškrtnutí dlužníka z daného úvěru - v tomto případě banka přistoupí k vyvázání z již existujícího úvěru a úvěr bude nadále splácet druhý z dlužníků, který například díky tomu získal i majetek, který se k úvěru vztahuje.

2) Refinancování úvěru - pokud banka nebude souhlasit s bodem 1), mohou dlužníci zvolit náhradní řešení a to přefinancování či refinancování stávajícího úvěru. Dlužník, který má zachovánu povinnost ke splácení závazku sjedná u jiné banky nový úvěr určený k úhradě úvěru původního.

Způsob řešení vyvázání resp. refinancování úvěru je následně určen schopností a snahou banky věc řešit. Teprve po sjednání způsobu a možností řešení vyvázání se samotnou bankou, kdy banka vždy testuje bonitu - schopnost splácet dlužníka, který si má úvěr převzít, teprve doporučujeme podepsat smlouvu o vyvázání či smlouvu o vypořádání, která s vyvázáním souvisí.

Výhodou tohoto postupu, kdy banka předem schválí způsob vyvázání dlužníka z úvěru je výhodnější, protože v daném případě mají dlužníci nárok na toto řešení vůči bance a je tak i vymahatelná příslušná povinnost dlužníka ze smlouvy o vypořádání ať už podílového spoluvlastnictví, nebo společného jmění manželů.


I. díl seriálu o vyvázání z úvěru najdete ZDE!

II. díl seriálu o vyvázání z úvěru najdete ZDE!


 



III. díl - Vyvázání z úvěru - rozhoduje o něm banka, nikoliv smlouva

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15579249344

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více