Index mizérie je nejvyšší za poslední tři roky


26. 05. 2021  08:53     Tomáš Volf     komentáře (0)

Přestože se česká ekonomika zvedá a dílčí čísla zažívají bezprecedentních hodnot díky nízké srovnávací základně s loňským rokem, dopad na běžné spotřebitele není nikterak růžový.

Index mizérie je nejvyšší za poslední tři roky




Výrazně roste průmyslová výroba, maloobchodní tržby díky chuti lidí utrácet letí vzhůru a podnikatelská i spotřebitelská důvěra jsou v nejlepší kondici za poslední nejméně rok, ceny zboží na pultech obchodů robustně stoupají. V oblasti nezaměstnanosti je situace dvousečná. Na jedné straně je pouze 4,1 % lidí bez práce a počet nových uchazečů o zaměstnání bylo v dubnu 28 469, což je nejníže od roku 1997. Jedná se o pozitivní vliv vládním opatřením v podobě dávek pro podnikatele a firmy na udržení zaměstnanosti. Na druhé straně po skončení těchto podpůrných dotací může nezaměstnanost ještě povyskočit nahoru. Navíc se nijak nevylepšuje počet lidí, kteří zvládají spořit, což vyplývá ze statistik ČSÚ o spotřebitelské důvěře. Lidé se obávají zejména nárůstu cen, což konec konců vidíme už v reálu.

Index mizérie, tedy součet míry inflace a nezaměstnanosti, dosáhl v březnu úrovně 7,2. Pokud toto číslo rozebereme zjistíme, že nezaměstnanost se dostala na 4,1 % a inflace na 3,1 %. Index mizérie je nejhorší od března 2017, tehdy byl na úrovni 7,4. Vysoká nezaměstnanost a silnější růst cen představují nebezpečnou kombinaci, kdy je vysoký podíl lidí, kteří mají nízké příjmy vlivem toho, že jsou nezaměstnaní a zároveň těm, kteří mají práci, rostou ceny zboží na pultem obchodů vysokým tempem.

Stávající situace není obvyklá. Často je vyšší nezaměstnanost doprovázena relativně nízkým růstem cen, jelikož inflační tlaky, hnané spotřebou lidí, nejsou zásadní. Zkrátka, lidé v době vyšší nezaměstnanosti utrácejí jen za nutné zboží a pořízení zbytných věcí odkládají na lepší časy. Dnes jsou však obě čísla srovnatelná. Výsledkem vládní politiky udržitelnosti zaměstnanosti je relativně nízký počet lidí bez práce za cenu vysokých schodků veřejných financí. Tím dochází k tomu, že kupní apetit spotřebitelů je vysoký a lidé utrácejí ve zvýšené míře. Ceny pak letí vzhůru úplně všem.

Problém může nastat v momentě, kdy stávající zaměstnanci budou konfrontováni s trhem. Ti, kteří jsou na již neexistujících pozicích rozšíří řady na úřadech práce, takže nezaměstnanost může v dalších měsících ještě výrazně povyskočit. K nim se po prázdninách přidají absolventi škol a útlum sezónních prací. Pokud k tomu připočteme možné další omezení ekonomiky ve druhé polovině roku, bude to znamenat vysoké ceny a vysokou nezaměstnanost. Index mizérie se může lehce přehoupnout přes 8 bodů.  


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Index mizérie je nejvyšší za poslední tři roky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16452415776

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více