Inflace požírá příjmy a majetek po tisících. Jak se jí bránit?


20. 09. 2021  09:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Inflace je na vzestupu a dosahuje rekordních hodnot. Jen v srpnu vyskočila inflace v České republice o mimořádná 4,1 procenta. Takto vysoké znehodnocování peněz ubírá z vašeho majetku i tisíce korun denně. Jak se proti inflaci bránit?

Inflace požírá příjmy a majetek po tisících. Jak se jí bránit?




Inflace je tichý požírač hodnot. Snižuje hodnotu vašeho platu, stejně jako snižuje hodnotu vašich úspor. Lidé navíc na první pohled nic nepoznají. Na účtu mají pořád stejně, nebo je stále stejný či mírně vyšší jejich příjem. Bohužel si však za tyto částky pořídí výrazně méně věcí než v minulosti.

Za rok můžete přijít o desetitisíce korun. Aniž by jste utratili korunu

Při naspořené částce milion korun přijde měsíčně střadatel vlivem 4 procentní inflace za rok o 40 tisíc korun. Není to samozřejmě takto jednoduché, ale pro představu o vlivu inflace to stačí.

V případě mzdy 30 tisíc korun měsíčně přijdete vlivem inflace o 1200 korun měsíčně. O tolik si prostě pořídíte míň věcí a služeb.

Dá se říci, že kdo spoří, ten na inflaci doplácí nejvíce. Postiženým sektorem jsou rovněž banky, které mají na hypotékách napůjčováno za úrokové sazby kolem 2 procent, přičemž znehodnocení úvěrů je výrazně vyšší.

Inflace může být i výhodná. Pro koho?

Jsou skupiny obyvatel pro které je inflace požehnáním. Jsou to například lidé s vysokým zadlužením. Částka úvěru v dlouhodobém horizontu ztrácí vlivem inflace na hodnotě. Úrokové sazby jsou totiž nižší než inflace. Hypotéky na mnoho desítek let v průběhu času výrazně snižují svou hodnotu. 

Vysoká inflace je také motorem dalšího růstu mezd. Jen malé zvýšení totiž inflace „sežere“. Růst mezd o 4 procenta za podmínek současné inflace znamená nulový reálný růst mezd.

Jak se inflaci bránit?

Inflaci se bránit dá, ale není to jednoduché a často tomuto cíli musíte věnovat velké množství času.

  • Rozhodně nenechávejte ležet úspory na běžných účtech s nulovými úroky. Přesunujte prostředky do lépe úročených spořících či termínovaných účtů, které vyššími úroky kompenzují vysokou inflaci,
  • Investujte – přebytečné prostředky raději investujte. Investice do bezpečných cenných papírů, nemovitostí či komodit může vaše úspory ochránit. Ale pozor na jiná rizika spojená s investováním.
  • Místo spoření si vezměte úvěr. I když se předpokládá pozvolný růst úroků u úvěrů, zejména u hypoték nebudou dosahovat výše inflace. Platí to i z dlouhodobějšího hlediska. Místo vašich úspor se znehodnocuje dlouhodobě váš úvěr.


Inflace požírá příjmy a majetek po tisících. Jak se jí bránit?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12594189040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více