Inflace v prosinci meziročně zpomalila na 2,4 procenta


09. 01. 2012  15:26     ČTK     komentáře (0)

Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta z listopadových 2,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta, což byl s výjimkou května nejvyšší meziměsíční růst cen v loňském roce. Zdražily především potraviny a nealkoholické nápoje. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok byla 1,9 procenta.





Meziroční zpomalení cenového růstu nastalo zejména v oddíle doprava, kde růst cen pohonných hmot zpomalil na 7,2 procenta z listopadových 12 procent. "Důvodem bylo výrazné meziměsíční zvýšení cen pohonných hmot v prosinci 2010," uvedl ČSÚ.

Dominantní vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen měly ceny v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu, elektřiny, vodného, stočného, tepla a teplé vody. Zvýšilo se i čisté nájemné. Z potravin byly vyšší ceny chleba, běžného pečiva, mouky, vajec, mléka, jedlých olejů, cukru, kakaa či kávy.

Naopak nejvíce zlevnily oděvy. Klesly i ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat. Pokračoval i meziroční pokles cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost či mobilních telefonů.

.

"Opět se tak potvrdilo, že obchodníci se již několik měsíců připravovali na zvýšení dolní sazby DPH a své ceny zvyšovali v předstihu. Na druhou stranu to však bude znamenat, že v lednu nedojde až k tak výraznému skoku cen právě u potravin, které jsou na změny DPH velmi citlivé," komentoval data analytik ČSOB Petr Dufek. Ani tak se ale podle něj leden zvýšení inflace nevyhne. Lednová inflace s velkou pravděpodobností přeskočí hranici tří procent v důsledku efektu vyšší DPH a regulovaných cen, dodal.

Ceny zboží v prosinci úhrnem vzrostly o tři procenta a ceny služeb o 1,7 procenta. "Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 102,7 procenta," uvedl ČSÚ.

K meziměsíčnímu růstu cen přispělo především zdražení potravin. Ceny pekárenských výrobků a obilovin vzrostly o procento, masa o 1,1 procenta, ryb o 0,9 procenta, vajec o 3,4 procenta, mléka o 2,3 procenta, sýrů o 3,4 procenta, jogurtů o 2,9 procenta, ostatních mléčných výrobků o 2,5 procenta, olejů a tuků o 2,8 procenta, čokolády a čokoládových výrobků o 1,7 procenta, nealkoholických nápojů o 1,3 procenta.

V oddíle bydlení zdražil zemní plyn o 3,3 procenta. Růst cen v oddíle zdraví způsobilo zvýšení poplatku za pobyt ve zdravotnických zařízeních. V dopravě zdražila motorová nafta v průměru o 0,7 procenta, čímž dosáhla v prosinci historického maxima. Ceny kolejové osobní dopravy se v prosinci zvýšily v průměru o 2,8 procenta.

.

Cenovou úroveň naopak snižovalo zlevnění oděvů o 2,3 procenta a obuvi o 1,1 procenta. Ceny alkoholických nápojů klesly o 1,3 procenta.

Meziměsíčně ceny zboží úhrnem vzrostly o půl procenta a ceny služeb o 0,4 procenta.

Průměrná inflace za loňský rok je o 0,4 procentního bodu vyšší než v roce 2010. Loni rostly ve srovnání s předchozím rokem zejména ceny potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. "Z hlediska inflačního vývoje od roku 2000 byla loňská inflace podprůměrná," uvedl ČSÚ



Inflace v prosinci meziročně zpomalila na 2,4 procenta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15209621072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více