Inflace vás připravuje o tisíce korun. Jak jí obelstít?


21. 03. 2022  06:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jana, 29 let, recepční má na běžném účtě uloženo několik milionů korun. Trápí jí ale inflace, která jí z této částky neustále ubírá na hodnotě. Aktuálně se inflace pohybuje nad 10 procenty. Co Janě poradí odborník? A dá se inflace porazit?

Inflace vás připravuje o tisíce korun. Jak jí obelstít?




Dobrý den, mám v bance naspořeno více než dva miliony korun. Stále se snažím našetřit na kompletní rekonstrukci domu. Jenže zjišťuji, že ceny nejen ve stavebnictví, ale všude rostou zběsilým tempem. I když se snažím šetřit co je to možné, splnění mého snu se spíše vzdaluje, než přibližuje. Aktuálně dosahuje inflace 10 procent a v důsledku války bude prý ještě růst. Prakticky se mi tak znehodnocují úspory více než 200 tisíc korun ročně. Je to tak? Úroky na mém účtu jsou přitom jen několik desetin procenta. Vůbec nevím, co si s penězi podít. Někdy mám pocit, že je lepší nic nemít a nemít starosti, než neustále řešit, aby to co si člověk nashromáždil svou prací nějak uchoval a nepřišel o to.

Existují nějaké možnosti jak se znehodnocování úspor bránit? Hlavně aby to bylo bezpečné a o úspory jsem nakonec nepřišla. Mám z těchto věcí docela obavy. Děkuji předem uctivě za odpověď. 

Odpověď advokáta:

Dobrý den, jedná se spíše o ekonomickou otázku, než právní, ale zkusím na ní dle svých zkušeností a znalostí odpovědět. Předně je první velkou chybou, že částku ponecháváte uloženou na svém běžném účtu, který vůbec není určen ke spoření. Je to možná pohodlné nechávat si prostě přijaté peníze nechat na tomto jednom účtu, ale je to opravdu nehospodárné a spíše tím podporujete jen svou banku. Která tyto peníze následně používá a vydělává na nich mnohonásobně vyšší částky, než pak dá v rámci směšného úroku Vám.

  • Spořící či termínovaný účet. Pokud chcete mít k penězům okamžitý přístup, což chápu, je nejvhodnější využít spořící účet. Banka Vám ho kdykoliv neprodleně otevře a Vy na něj můžete posílat své úspory. Zatímco na běžném účtu jak jste uvedla jsou úroky pár desetin procenta, nebo se kolem procenta pohybují, na spořících účtech je to výrazně více. Většinou banky nabízejí u svých spořících účtů úroky od 2,5 do 3 procent. Úročení navíc s rostoucími úroky ČNB dále roste a může se vyšplhat i ke 4 procentům. Inflaci sice tímto způsobem neporazíte, ale alespoň její dopady více snížíte.
  • Investovat do nemovitosti. Sice máte peníze určené na rekonstrukci, ale zřejmě by bylo vhodné investovat do menšího bytu, který by Vám zajistil, že tyto prostředky přestanou ztrácet hodnotu. Ceny bytů naopak stále rostou a i kdyby se v budoucnu nárůst cen zastavil, stále se Vám budou peníze a jejich hodnota investovaná do bytu uchovávat. Navíc pronájmem získáte dodatečný zisk. Hodnota se tak neztrácí, naopak roste a ještě dosahujete zisku. S rostoucími úrokovými sazbami u hypoték navíc zájem o nájem, stejně jako nájemné neustále rostou.
  • Stavební spoření je stále ještě výhodný produkt, kde získáte za rok několika procentní zhodnocení. K penězům se sice nedostanete hned, ale až po konci spoření, ale ke spoření stále získáváte až 1500 korun ročně jako podporu od státu. Uvažuje se o omezení této státní podpory, ale to už by se Vás netýkalo, pokud si spoření založíte například v tomto roce.

 



Inflace vás připravuje o tisíce korun. Jak jí obelstít?

Diskutovat (0)