ING Penzijní fond se nebude účastnit druhého pilíře reformy penzí


01. 11. 2012  14:34     ČTK     komentáře (0)

ING Penzijní fond se rozhodl, že se nezapojí do druhého pilíře reformovaného penzijního systému. Důvodem je to, že se nepodařilo získat pro tuto zásadní změnu širší společenský a politický konsensus, který je v případě reformy takového rozsahu nutností, informoval ČTK předseda představenstva ING PF Jiří Rusnok.





Politická nejistota spolu se zhoršující se perspektivou veřejných financí podle něj významně zvýšila rizikovost této investice pro ING jako investora i pro její klienty. "Pokud bychom se zapojili do druhého pilíře, vystavili bychom se příliš velkému riziku v podobě ztráty důvěry klientů, poškození investice akcionáře a dobrého jména ING, a takové riziko nejsme schopni ani ochotni podstoupit," uvedl Rusnok, který je zároveň prezidentem Asociace penzijní fondů.
Licenci umožňující účast ve druhém pilíři důchodové reformy vedle ING dostaly také PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Aegon PF, Generali, Allianz a Raiffeisenbank. Ta je mezi nimi jediná, která zatím neposkytovala penzijní připojištění. Není ale jisté, zda se všechny do druhého pilíře zapojí.
Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Nabídnou ale také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.
.
Zatím však není jasné, jestli stát druhý pilíř vůbec spustí. Prezident Václav Klaus totiž nedávno vrátil Sněmovně návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy spojené s touto částí důchodové reformy. Není zřejmé, jestli dá vládní koalice ve Sněmovně dohromady dost hlasů na to, aby prezidentské veto přehlasovala. Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů.
.
Transformované doplňkové penzijní spoření, tedy takzvaný třetí pilíř, ING PF svým klientům nabízet bude. Na trhu penzijního připojištění působí od roku 1995. Spravuje peníze zhruba 390.000 klientů. Je členem finanční skupiny ING Group, která je z hlediska tržní kapitalizace jednou z největších finančních skupin v Evropě.
---------------------

Stanovisko BP.com:

Rozhodnutí ING PF, že se nezapojí do II. pilíře, považujeme za moudré. Podle našeho názoru ING správně předvídá to, o čem nezávislí odborníci hovoří už řadu měsíců a to, že II. pilíř je nepromyšlený, nemá finanční ani ekonomickou logiku pro lidi, nemá širší ba ani užší politickou podporu, takže hrozí změny parametrů a nese v sobě tolik rizik, že není důvod, proč by střadatelé měli navíc pod časovým tlakem do něj vstupovat. Stejné riziko samozřejmě pak nesou i fondy, které jinak lidem nabízejí i jiné produkty, které svůj smysl mají, ovšem spojením s II. pilířem, je to může poškodit i v nich.


ING Penzijní fond se nebude účastnit druhého pilíře reformy penzí

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

35985123048

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905