Inspirace bankovnictví od studentů? Rozhodně ano, říká Robert Štefl z Air Bank


14. 03. 2013  12:36     ar     komentáře (0)

Jak jsme vás informovali, další ročník studentské soutěže "Ideální banka 21. století" byl zahájen 10. března. Soutěž o zajímavé ceny, ve které hrají prim studentské práce a také slovo inovace, server www.bankovnipoplatky.com pořádá ve spolupráci s Air Bank. Ta na český trh několik novinek zavedla a další chystá. Proto jsme se zeptali Roberta Štefla, vedoucího oddělení rozvoje bankovních služeb v Air Bank (foto: Air bank), jak to vlastně s inovacemi v bankách chodí a jakou roli v nich hrají právě myšlenky mladých lidí.

Inspirace bankovnictví od studentů? Rozhodně ano, říká  Robert Štefl z Air Bank




1. Studentskou soutěž Ideální banka 21. století zaštiťujete již podruhé. Co k tomu Air Bank motivuje?

Soutěž Ideální banka je o bankovních inovacích. Přináší podněty  mladých lidí, kteří vyrůstali v trochu jiné době než my, v jiném  prostředí a na úplně jiných technologiích. Mají tak na bankovní  služby svěží pohled, který nás zajímá. Proto soutěž podporujeme. Ne  nadarmo se někdy říká, že když chcete vědět, co bude „frčet“ za několik let, zeptejte se svých dětí.

2. Myslíte si, že v dnešním světě technologií a konkurenčního tlaku mohou studenti vymyslet něco, co bude implementováno a skutečně  posune kvalitu bankovních služeb?

Určitě. Stačí se podívat na úspěšné začínající podnikatele. Jde často  o studenty, kteří přišli s nějakou netradiční myšlenkou, s kterou pak  slavili úspěch i za hranicemi České republiky. Proč by tomu v  bankovním světě mělo být jinak? Letošní ročník navíc otevírá velmi zajímavé téma, v čem by se mohly banky u svých služeb inspirovat u
nejlepších firem z jiných oborů. To je téma, které dnes inovativní banky skutečně řeší.

3. V minulém ročníku věnovaném inovacím byla představena řada zajímavých prací. Našli jste v nich nějakou inspiraci?

U prací z minulého ročníku nás především potěšilo, že jsme se v mnoha nápadech studentů sami našli, ať už šlo o prodlouženou otevírací dobu, pobočky bez přepážek nebo možnost přijít do banky s domácím mazlíčkem. Z dalších nápadů nás pak zaujala například směnárna v bankomatu, nalezení nejbližšího bankomatu či pobočky přes mobil nebo role banky jako pomocníka při vyhledávání dalších dodavatelů služeb. To jsou nápady, které jdou podobným směrem, jakým uvažujeme i my.

4. Čtenáře by jistě zajímalo, jak velkou roli v bankovních inovacích obecně hrají externí názory - zkušenosti klientů, chaty na sociálních sítích, nápady z podobných studentských prací, atp.?

To se samozřejmě u každé banky může trochu lišit. Pro nás jsou určitě na prvním místě naši klienti. V Air Bank se sbírání podnětů od  klientů věnuje hned několik lidí a postupně se nejčastější požadavky od nich snažíme zavádět. Ostatní nápady zvenčí jsou pro nás důležité spíše v dlouhodobějším horizontu. Tedy když například přemýšlíme, kde chceme mít banku za pět let.

5. Ve spolupráci s vaší bankou čtenářům představujeme nejzajímavější inovace bank z celého světa. Jak velkou inspiraci pro vás představují tyto příběhy? Lze říci, že je kontinuálně aktivně sledujete?

Bankovní konkurenci samozřejmě sledujeme. Ze všeho nejvíce nás zajímají nejinovativnější banky z celého světa. U některých z nich jsme se při našem vzniku dokonce inspirovali. I dnes pro nás představují zajímavou možnost porovnání. Na rozdíl od doby před dvěma či třemi lety, kdy jsme Air Bank vytvářeli, si však myslíme, že dnes už se mohou tyto banky v lecčem inspirovat i u nás.



Inspirace bankovnictví od studentů? Rozhodně ano, říká Robert Štefl z Air Bank

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16389684656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více