Internet a finance – spojení, kterému se v moderním bankovnictví nevyhnete


19. 05. 2011  18:23     BP.com     komentáře (0)

Pokud by někdo přicestoval časem z minulosti do roku 2011, asi by se divil, k jakému pokroku v bankovnictví došlo. A cesta by nemusela být ani moc dlouhá. Vždyť komu z nás se v osmdesátých či brzkých devadesátých letech, s vkladní knížkou zašitou v matraci, snilo o internetu či mobilu, natož o internetbankingu či platbách přes virtuální platební kartu?





Internetbanking – přehledné, rychlé a levné bankovnictví

Internetové bankovnictví je v současnosti zřejmě nejoblíbenější způsob obsluhy bankovního účtu. Souvisí to s tím, že přístup na internet má téměř každý, a také samozřejmě s faktem, že jde o levnější metodu ve srovnání s obsluhou na pobočce či prostřednictvím telefonního poradce.  V porovnání s ranými stádii této služby pokročilo i zabezpečení internetového bankovnictví, a to mílovými kroky. Banky používají zabezpečená šifrovaná spojení (tzv. https protokoly) a navíc pro zadání příkazu je nutné použít další prvek ochrany, např. zadat internetový klíč, opsat heslo ze speciální bezpečnostní SMS poslané na mobil majitele účtu. Většina bank tuto službu poskytuje v základní ceně balíčku.

Platby přes internet

V časech nákupu přes internet, aukcích všeho možného je i tak rychlé elektronické bankovnictví zdlouhavé.  Proto existuje možnost platit přes internet přímo, s využitím fyzické platební karty (resp. jejího čísla) nebo karty virtuální (čísla vygenerovaného přímo pro účely plateb na internetu). Při platbách na internetu je riziko zneužití větší než v internetovém bankovnictví, protože v některých případech stačí pro odeslání platby zadat jenom číslo karty (ať ji fyzicky máte u sebe, tj. jste její vlastník, nebo ne). Je proto důležité hlídat si nejen číslo účtu a PIN, ale i číslo karty. Pokud chcete platbu přes internet provést bezpečně, dodržujte tato pravidla:

1.  Zkontrolujte zabezpečení obchodníka – nezadávejte číslo karty do prázdného pole jen tak, je nutná zabezpečená stránka.
2.  Zkontrolujte si další informace o obchodníkovi, např. adresu sídla, telefonické kontakty, přečtěte si reference.
3.   Pokud si nejsem jisti kredibilitou obchodníka, platbu raději neprovádějte.

Buďte opatrní - phishing se v Česku rozmáhá

Internet je neosobní prostor, lidé mu proto nerozumí a v případě převodů peněz u nich často vzbuzuje velké obavy. Všechny problémy však vznikají nepozorností uživatele účtu nebo karty – zadáte číslo karty tam, kam nemáte, zareagujete na podvodný mail a do odpovědi napíšete číslo karty a PIN nebo si prostě necháte kartu odcizit.

Je ale pravda, že internet motivuje zloděje k vynalézání nových a nových cest, jak přijít rychle k penězům – tím spíše, že s pomocí internetu můžete zkoušet loupit po celém světě během několika vteřin. Tzv. pishing se v České republice velmi rozmáhá, pokusy o napadení klientů v poslední době zaznamenali například v České spořitelně, Raiffeisenbank, ING nebo Citibank.

Zkrátka platí, že na emaily, ve kterých vás někdo žádá o zadání citlivých údajů, nikdy nereagujte. Žádná banka nepoužívá tento styl komunikace s klienty, pokud se jedná o data snadno zneužitelná. A pokud máte pochybnosti, není nic jednoduššího, než si tuto informaci ověřit na bezplatné lince banky. Stejné je to i s emaily, v nichž vám někdo oznamuje výhru v zázračné loterii či pomoc pro převod prostředků do cizí země.



Internet a finance – spojení, kterému se v moderním bankovnictví nevyhnete

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15597041152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více