Internetové bankovnictví vs. kamenné pobočky – jak to jde v 21. století dohromady?


07. 12. 2011  03:11     BP.com     komentáře (1)

V minulém týdnu jsme psali o internetovém bankovnictví a o tom, jak jej využívají klienti jednotlivých bank v České republice. A napadlo nás zamyslet se nad tím, jestli s vyšším využíváním internetového bankovnictví nedochází k potlačování role kamenných poboček?





Internetové bankovnictví prošlo v uplynulých letech dramatickým vývojem – zvýšila se jeho dostupnost, zlepšila se jednoduchost obsluhy aplikací a v neposlední řadě se zvýšila rychlost internetového připojení, internet v dnešní době nemá už jen ten, kdo se mu cíleně vyhýbá. To se projevilo i na intenzitě využívání internetového bankovnictví, která dle informací z bank stále roste. Selský rozum by velel myslet si, že čím více lidí obsluhuje své bankovnictví přes internet, tím menší zájem musí zákonitě být o využívání služeb kamenných poboček. Je to opravdu tak?   

. HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ROKU 2011 .

Z tuzemských bank přišla zajímavé informace – není. „Ne, k přesunu z kamenných poboček nedochází. Základní operace (jako je zajištění platebního styku, jednorázové a trvalé příkazy apod.) si lidé zajišťují přes internetové bankovnictví. Jsme ale prémiová banka, která se zaměřuje na kvalitní poradenství, individuální plánování a vytváření dlouhodobých finančních plánů - a v tomto směru hrají pobočky nezastupitelnou roli. Základní služby tedy klienti obsluhují přes internet, ale pro více sofistikované služby jsou pro nás pobočky i nadále velmi důležité a jejich význam v budoucnosti dále poroste,“ říká například Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. To samé potvrzuje i tisková mluvčí LBBW Martina Lambert: „Obsluha účtu nebo účtů pomocí internetového bankovnictví je velmi rozšířena a oblíbena. Nicméně nelze říci, že by naši klienti ustupovali od osobních návštěv poboček, stále velká část klientů preferuje řešit některé záležitosti a nabídky osobně na pobočce.“

.

Mění se však myšlení klientů, kteří jsou díky snadnému přístupu k informacím stále více edukováni, a na pobočkách bank je to znát. „Rozdíl oproti dřívějšímu přístupu zde skutečně je – klienti si zvykli nejprve vyhledat potřebné informace z dostupných zdrojů např. na internetu (srovnávače, názory a diskuse), nebo telefonicky (call centrum), a teprve poté se rozhodují, kterou službu a u jaké banky si zvolí. Radu od svého bankéře však stále očekávají. Klienti si osvojili nový pohled na věc – své plány a jejich realizaci více rozmýšlí, a zároveň očekávají od svého bankéře profesionální přístup face-to-face, který „elektronickým“ jednáním na dálku nahradit nelze. Také v zájmu banky je budovat s klientem dlouhodobý vztah založený především na důvěře a kvalitě poskytovaných služeb. Kamenné pobočky proto rozhodně v blízké době nezmizí,“ myslí si Kamila Nevěčná, vedoucí oddělení elektronické bankovnictví Volksbank CZ. A při budování nových retailových bank, jakou je například Equa Bank, je to nutné brát v potaz. „Respektujeme dlouhodobě neměnný přístup klientů k situacím, kdy potřebují poradit při výběru produktu, hypotéky nebo úvěru a dávají přednost osobní návštěvě pobočky. Z tohoto důvodu zachováváme i přiměřeně velkou síť poboček. Neočekáváme, že by se v dohledné době na chování klientů v tomto směru něco výrazně měnilo,“ prognózuje Kateřina Pospíšilová z Equa Bank.  

 

.

To, že by role kamenných poboček v budoucnu upadala, tudíž předpokládat nelze. Spíše se bude měnit obsah záležitostí, které se na nich budou řešit. Půjde o velmi specializované poradenské služby z finančního sektoru. A velcí hráči na našem trhu se na to již připravují… „Naším cílem je, aby klienti využívali pobočky především k poradenství. Vysoká úroveň poradenské kvality je pro nás prioritou. Role bankovního poradce je nezastupitelná například u složitějších produktů, jako jsou hypotéky, investice do fondů, které vyžadují vysvětlování, skutečné poradenství. Pro jednoduché operace, jako např. platební příkaz, je pro obě strany efektivnější využít některý z kanálů přímého bankovnictví. Přímé kanály poskytují vysoký standard a jsou pro řadu běžných bankovních operací pro klienty rychlejší a pohodlnější, než návštěva pobočky. Bankovní poradci na pobočkách pak mají více času na poskytování kvalitního poradenství. V Komerční bance máme 100% individualizovanou obsluhu klientů, což je na trhu jedinečné. Každý klient má svého konkrétního bankovního poradce, na kterého se může kdykoliv obrátit. Schůzku se svým bankovním poradcem si klient může sjednat také on-line prostřednictvím přímého bankovnictví,“ napsala Monika Klucová z Komerční banky.

. PŘEČTĚTE SI - JAK VYUŽÍVAJÍ KLIENTI INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ V ČR? .

Výjimkou z tohoto trendu jsou banky, které se profilují jako ryze internetové, jako třeba ZUNO nebo mBank „mBank jako internetova banka nema klasicke bankovni pobocky. Nase obchodni mista jsou v podstate kontaktnimi místy. Vsichni nasi klienti se obsluhuji pres internet. Tohoto modelu se chceme drzet i v budoucnu a zavadeni klasickych bankovnich pobocek v blizke budoucnosti neplanujeme,“ vysvětluje Ivana Buriánková, tisková mluvčí, ale také ČSOB. Ta totiž v průzkumu jako jediná u svých klientů potvrdila posun využití z kamenných poboček k internetu, ale i aktivní podporu tohoto trendu. „Ano, přesun z poboček nejen pozorujeme, ale i aktivně podporujeme. Transakce prováděné prostřednictvím elektronického bankovnictví jsou pro klienty pohodlnější i výhodnější,“ napsala Pavla Hávová, tisková mluvčí z ČSOB.



Internetové bankovnictví vs. kamenné pobočky – jak to jde v 21. století dohromady?

Bez kamenných poboček je zatím těžké.
Zejména proto, že potřebuji vkládat hotovosti a to bez lidské obsluhy zatím většinou nelze. Přivítal...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15181901712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více