Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - I. díl.


16. 01. 2017  00:21     Citfin     komentáře (0)

Rok 2017 bude zřejmě z pohledu dění na korunovém devizovém trhu velmi zajímavý. Je totiž pravděpodobné, že dojde k ukončení intervenčního režimu, který ČNB spustila již v listopadu 2013. Přinášíme Vám proto několik zajímavých informací k možnému ukončení intervenčního režimu.

Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - I. díl.




Primárním důvodem, proč ČNB před třemi roky intervence spustila, byly obavy z deflace, na které nemohla centrální banka reagovat dalším snížením úrokových sazeb. Ty byly v tomto období již na nule. Intervenčním krokem se česká ekonomika deflaci nakonec víceméně vyhnula, přesto se inflace i nadále nachází hluboko pod inflačním cílem ČNB, který je stanoven na výši 2,0 %. Aktuální výše inflace je na úrovni 1,5% (listopad 2016) a její rostoucí trend naznačuje správný směr, který by měl pokračovat i v příštích měsících.

Následující graf ukazuje prognózu inflace podle ČNB. Výhledově ČNB očekává, že by se inflace měla dostat ke stanovenému inflačnímu cíli 2,0 % už kolem poloviny roku 2017.

Graf: Prognóza vývoje inflace dle ČNB

  graf

 Zdroj: ČNB

Tvrdý a měkký závazek

V prohlášení bankovní rady ČNB po zasedání 3. 11. 2016 se aktuálně praví:  „Bankovní rada proto znovu konstatuje, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Bankovní rada přitom i nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017.“

S odkazem na výše uvedený graf i nynější komunikaci ČNB, je pravděpodobné ukončení intervenční práce ohlašováno na polovinu roku 2017, kdy by inflace měla dosáhnout nebo alespoň bezpečně směřovat k vytyčeným 2,0 %. O tomto termínu se rada ČNB neměně zmiňuje již několik měsíců a vžil se pro něj termín, tzv. „měkký závazek“.  Nicméně se domníváme, že je nutné v prohlášeních ČNB zejména sledovat i tzv. „tvrdý závazek“, kterým rada ČNB říká, že neukončí kurzový závazek před druhým čtvrtletím roku 2017. Je tak jen velmi málo pravděpodobné, že by došlo k ukončení intervencí před 1. dubnem 2017, čímž by ČNB ztratila svoji důvěryhodnost.

Po prvním čtvrtletí, konkrétně po 31. březnu 2017, však může dojít k tzv. exitu kdykoliv. A může to být právě již ve druhém čtvrtletí 2017. Pravděpodobnost, že kurzový závazek bude zrušen již ve druhém čtvrtletí, je podle nás poměrně vysoká a na druhé straně možnost, že by intervence pokračovaly ještě i v roce 2018, nevidíme jako moc pravděpodobnou.

Graf: Pravděpodobnost ukončení intervencí ČNB podle Citfin

graf2

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017

 



Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - I. díl.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více