Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - II. díl.


19. 01. 2017  00:14     Citfin     komentáře (0)

Rok 2017 bude zřejmě z pohledu dění na korunovém devizovém trhu velmi zajímavý. Je totiž pravděpodobné, že dojde k ukončení intervenčního režimu, který ČNB spustila již v listopadu 2013. Přinášíme Vám proto několik zajímavých informací k možnému ukončení intervenčního režimu.

Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - II. díl.




Od zavedení intervencí v roce 2013 došlo již ke dvěma změnám v bankovní radě. V letošním roce skončil Miroslav Singer a Kamil Janáček.  V únoru 2017 končí také funkční období Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala. Většinu v bankovní radě poté budou zastávat členové, kteří u počátku intervenčního režimu nebyli a s jeho zavedením nemusí někteří z nich být ztotožněni. 

 Co udělá kurz po ukončení intervencí?

Co udělá kurz koruny po opuštění kurzového závazku je velkou neznámou. Každopádně je potřeba počítat s jeho vysokou volatilitou. ČNB prozatím preferuje jednorázové opuštění kurzového závazku, ale na druhé straně je následně připravena tlumit výrazné výkyvy kurzu. Tj. v případě většího posílení koruny by opět intervenovala s cílem vrátit korunu ke slabším úrovním.  A prostor pro další intervence by měla mít i vzhledem k tomu, že poměr devizových rezerv k HDP se nyní pohybuje kolem výše 45 %. (Švýcarská centrální banka opustila intervence při poměru 90 %). Takže se asi netřeba obávat švýcarského scénáře, kdy kurz CHF po ukončení intervencí skokově posílil o více než 20 %.

Kam až koruna posílí, zůstává pro všechny velkým otazníkem. Na trhu se objevují odhady kolem 25 až 26 korun za euro. Nicméně záleží na mnoha faktorech, které je potřeba vzít v potaz. Například neznáme odpovědi na otázky, jak velké budou pozice spekulantů, v jaký okamžik budou velcí hráči na trhu vybírat zisky, jak bude následně reagovat ČNB atd.

V Citfinu předpokládáme, že se kurz po ukončení intervenčního režimu vrátí na úrovně mezi 25,50 – 26,00 EUR/CZK, tedy k úrovním před třemi lety, kde byl před spuštěním intervencí. Případné posílení pod 25 EUR/CZK není příliš pravděpodobné, a podle nás by mohlo vyvolat až opětovný návrat ČNB na trh se snahou utlumit tak výrazné posílení.  Toto deklaruje i sama ČNB, kdy v zápise ze zasedání bankovní rady z 3. 11. 2016 konstatuje: „Česká národní banka bude navíc připravena intervenovat za účelem zmírnění kurzových výkyvů.“

   graf3

 Graf: Vývoj kurzu EUR CZK za posledních 5 let

 Zdroj: Citfin

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - II. díl.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více