Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - III. díl.


30. 01. 2017  00:20     Citfin     komentáře (0)

Rok 2017 bude zřejmě z pohledu dění na korunovém devizovém trhu velmi zajímavý. Je totiž pravděpodobné, že dojde k ukončení intervenčního režimu, který ČNB spustila již v listopadu 2013. Přinášíme Vám proto několik zajímavých informací k možnému ukončení intervenčního režimu.

Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - III. díl.




Může po ukončení intervencí koruna oslabit?

Přestože to není moc pravděpodobné, teoreticky se to stát může. Po ukončení intervencí se budou spekulanti okamžitě snažit vybrat své zisky, tzn. prodat korunu a koupit eura. Ale pokud budou v tento moment pozice spekulantů příliš velké, projeví se efekt chybějící protistrany. Najednou dojde k tomu, že všichni budou chtít koupit eura, ale nikdo je nebude chtít prodat. A právě efekt chybějící protistrany by teoreticky mohl vyhnat kurz i nad 27 korun za euro, i když zřejmě jen krátkodobě.

Jak bude ukončení intervencí oznámeno?

Bankovní rada ČNB zveřejňuje svá rozhodnutí o měnové politice vždy po svém zasedání ve 13 hodin. Zasedání jsou standardně naplánována v termínu jednou za šest týdnů, a to ve čtvrtek. Přesný harmonogram zasedání pro rok 2017 byl již zveřejněn na stránkách ČNB, viz. http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/br_zapisy_z_jednani/index.html#2017

Vzhledem ke zveřejněnému harmonogramu zasedání bankovní rady a také našemu předpokladu možného ukončení intervencí ve 2. čtvrtletí 2017, se proto domníváme a odhadujeme, že intervence ČNB pravděpodobně skončí  4. 5. 2017 ve 13:00 hod.

Ovšem nelze vyloučit ani variantu, že se bankovní rada sejde mimo standardní harmonogram na mimořádném zasedání a zruší kurzový závazek neočekávaně. 

Jak se připravit na exit?

Při spuštění intervencí ČNB prezentovala, že pro exportéry v podstatě přináší zajištění kurzu nad 27 EUR/CZK zdarma - tzv. „macro hedge“. Pokud se naplní naše očekávání a opuštění kurzového závazku skončí po 31. 3. 2017, je poté potřeba počítat s velmi vysokou volatilitou kurzu. Ta by mohla být v prvních dnech po ukončení intervencí zřejmě ještě vyšší, než byla před jejich spuštěním. Zároveň exportéři v tento okamžik ztratí privilegium „macro hedge“.

Z pohledu exportéra je proto vhodné ještě před ukončením intervencí uvažovat o zajištění kurzu z výchozí aktuální úrovně kolem 27,00 EUR/CZK, neboť po ukončení intervencí se kurz ocitne pravděpodobně hluboko pod touto hranicí. K tomuto účelu doporučujeme exportérům využít zajišťovacího nástroje „měnový forward“, kterým lze zafixovat směnný kurz až na 12 měsíců dopředu.

Nicméně vždy je potřeba zvážit vhodný okamžik k zajištění. A to v sobě skrývá několik neznámých. Jednak nevíme, kdy skutečně dojde k ukončení intervencí, a také neznáme odpověď, jak se budou vyvíjet náklady na zajištění.  Je pravděpodobné, že náklady na zajištění porostou v závislosti zvyšujících se příprav trhu na konec intervencí.

Graf: Náklady na zajištění

  graf4

Zdroj: Citfin

Graf naznačuje vývoj nákladů v bodech (10 b. = 1 haléř) na zajištění pomocí 3M, 6M a 1Y měnového forwardu od počátku roku 2016 do současnosti. Zelená křivka tak ukazuje, že zatímco počátkem roku činily náklady na roční forward 20 haléřů, na podzim se dostaly až ke 40 haléřům. To znamená, že při  spotovém kurzu 27,00 EUR/CZK byl na začátku roku roční forwardový kurz 26,80 EUR/CZK, ale na podzim hodnota ročního forwardového kurzu klesla až na 26,60 EUR/CZK.

Takže zatímco spotový kurz se na trhu vůbec nehýbe, o forwardovém trhu to neplatí. Za podzimním poklesem forwardového kurzu stojí jednak částečně spekulace na ukončení intervencí, a jednak efekt konce roku, kdy banky upravují své bilance a projevuje se to poklesem forwardových bodů. Po Novém roce sice tento efekt vyprchá, a je možné, že se forwardový kurz ještě vrátí k vyšším hodnotám. Na druhé straně však očekáváme zesílení tlaku z titulu brzkého ukončení intervencí.

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Intervence ČNB letos skončí. Jaké mohou být následky? - III. díl.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více