Investiční pobídky za 6,3 miliardy korun. Proč?


20. 07. 2017  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Stát přislíbil letos firmám investiční pobídky v hodnotě 6,3 miliard korun. Navíc se chlubí tím, že díky pobídkám vznikne téměř 4800 nových pracovních míst. To vše v době rekordní nezaměstnanosti a rekordní nabídky volných pracovních míst.

Investiční pobídky za 6,3 miliardy korun. Proč?




Stát se pochlubil prostřednictvím své agentury Czechinvest částkou investičních pobídek a kolik díky tomu vznikne nových pracovních míst. To vše v době, kdy nezaměstnanost klesá pod 4 procenta, počet volných pracovních míst přesahuje 180 000 a akutně chybí už nejen kvalifikovaní zaměstnanci, ale už i zaměstnanci bez kvalifikace.

Je zcela v pořádku, když vznikají nová pracovní místa. Pokud pracovní místo spontánně u jakéhokoliv podnikatele vznikne, nemůžeme to kritizovat, ani v případě rekordně nízké nezaměstnanosti. Problémem ale může být, když nová pracovní místa vznikají prostě jen proto, že je dotuje stát prostřednictvím investičních pobídek. Stát tak v podstatě přidělí soukromé firmě dotaci, nebo jí odpustí daň z příjmu na určité období. Tato firma pak realizuje investici v České republice. 

Je nutné si však uvědomit, že každá investiční pobídka je určitá veřejná podpora pro soukromou firmu. Zatímco tedy například zahraniční investor získa pobídku od státu na vytvořená pracovní místa, malý živnostník nebo podnikatel takovou podmínku získat nemůže. Jednak proto, že není schopen v takovém objemu a rozsahu investovat, a také z důvodu, že v tomto rozsahu se pobídky malým a středním podnikatelům jednoduše neposkytují. Existují sice jiné programy na podporu podnikání, ale ty rozsahem ani objemem nemohou investičním pobídkám konkurovat.

Investiční pobídkou navíc vytváříme další nerovnováhu na trhu práce. Podpořená firma si totiž může dovolit i díky veřejné podpoře přetáhnout kvalifikované a další zaměstnance již fungujícím firmám, které například ani žádnou investiční pobídku nečerpaly. Vytváříme navíc miliardami veřejných peněz něco, co vytvářet nemusíme a k čemu ani nemáme dostatečné zdroje. Jak se obsadí nové tisíce pracovních míst, když už nyní marně shánějí fungující firmy nové zaměstnance? Jediným zdrojem je zaměstnávání zahraničních zaměstnanců a druhou možností je přetahování zaměstnanců a odborníků konkurenci. Ani jedno není bohužel ideální a už vůbec není v pořádku investičními pobídkami vytvářet další a další pracovní místa pro něž nemáme žádné zaměstnance.



Investiční pobídky za 6,3 miliardy korun. Proč?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15737772112

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více