Investovat, nebo obchodovat? Rozhodněte se podle pro a proti


08. 12. 2016  00:52     Václav Pech     komentáře (0)

Být investorem, nebo traderem? Takovou otázku si klade většina těch, kteří se rozhodli zhodnotit své prostředky na finančních trzích. Co je výhodnější? 

Investovat, nebo obchodovat? Rozhodněte se podle pro a proti




Univerzální odpověď neexistuje. Oba přístupy jsou odlišné, mají svá pro i proti a nehodí se pro každého. Mimo jiné záleží na tom, do jaké míry je člověk ochotný riskovat, nakolik aktivně se chce zhodnocování peněz věnovat a také jaká panuje situace na trhu. Nikdo také neříká, že se z investora nemůže stát obchodník nebo naopak, rozhodně se ale vyplatí udělat si předem obrázek o tom, co tyto role obnášejí.

Trader je obchodník, kterého zajímají velmi krátkodobé až střednědobé investiční horizonty pohybující se zpravidla v rámci od několika minut, dnů či týdnů. Kromě klasických akcií a dluhopisů může pracovat také s různými deriváty, jako jsou například opce nebo komoditní futures kontrakty. To mu dává šanci na vyšší než obvyklý zisk, ale zároveň také vyšší riziko ztrát.

Investor má naopak vždy mnohem delší časový horizont – roky, ale spíše desetiletí. Tomu také odpovídá omezenější počet nástrojů. Investor spoléhá na obecnou schopnost trhů dlouhodobě růst. Ti obratnější a znalejší mohou hledat na trhu konkrétní podhodnocené firmy a nakupovat jejich akcie. Méně zkušení se pak dostávají do světa podílových fondů, kde si za určitý poplatek v podstatě najímají někoho, kdo provede výše zmíněnou práci za ně.

Na cenových grafech akciových indexů vidíme období, která byla zlatým dolem pro trpělivé investory a naproti tomu dlouhé časové úseky, ze kterých se radovali spíše aktivní obchodníci.

Období od roku 1975 do roku 2000 bylo rájem akciových investorů. Trh prakticky nepřetržitě a silně rostl. Výnosy z dlouhodobých investic se často pohybovaly nad dvaceti procenty p.a. 

Od roku 2000 se ale akcie nacházejí ve zcela jiném módu.  Během patnácti let jsme byli svědky několika prudkých propadů, které výrazně snížily výnosy velké části dlouhodobých investorů, naopak silně prospěly aktivním obchodníkům. Ti mohli vydělávat jak na růstu, tak také na poklesu. Silných trendů, které generovaly jejich zisky, si po roce 2000 užili do sytosti.

Před tím, než se člověk rozhodne, zda být traderem, nebo investorem by ale měl zvážit výhody a nevýhody obou „rolí“ a posoudit, jak jim odpovídají jeho osobní možnosti.

Výhody traderů oproti investorům

  • Traderovi je jedno, jestli trh roste, klesá, nebo jde do strany. Dobrý obchodník dokáže s různými instrumenty generovat zisk ve všech zmíněných situacích.
  • Z toho vyplývá, že postrach investorů, několikaletý prudce klesající trh, traderovi nepřidělává žádné vrásky. Spíše naopak.  Trader miluje silné trendy, na kterých může profitovat. Jejich směr je mu lhostejný.
  • Trader se nespoléhá na to, co umí cizí lidé a nemusí se s nimi dělit o procenta ze své investice.  Za své výsledky je zodpovědný sám, a o své zisky se tak nemusí s nikým, kromě státu ve formě daní, dělit.

Připadá vám aktivní obchodování atraktivnější než „pouhé“ investování? Zvažte nejprve nevýhody, které s sebou trading přináší a co naopak nabízí poklidný svět investorů.

  • Být traderem vyžaduje alespoň ze začátku čas! Lépe řečeno hodně času. Bez vzdělání a postupně získaných zkušeností to nefunguje. Ziskový trading předpokládá hodně studia, trpělivosti a sebevzdělávání, a to po mnoha stránkách. Nejde jen o obchodní strategie a jejich osvojení, ale také o vzdělávání v oborech podobných psychologii.  Investice nic z toho nevyžadují. Investor nakoupí své akcie či dluhopisy a o jejich vývoj se zajímá spíše výjimečně.
  • Trader se ve svých obchodech utkává s velkou mírou náhodnosti. Čím kratší horizont, tím více náhodných pohybů, které mohou jeho obchod zhatit. Stačí, aby do obchodu v jeho průběhu vstoupil opravdu velký hráč, který vychýlí cenu v opačném směru. Taková situace investora nezajímá. Ani si jí nevšimne. Trader kvůli ní ovšem může přijít o peníze. Pokud je chytrý, pak přijde jen o předem plánovanou částku, kterou si mohl dovolit ztratit.
  • Součástí tradingu jsou ztráty! A je jich hodně. Každý si musí bez obalu přiznat, jak se zvládá s tak citlivou záležitostí vypořádat.  Trader musí ztrátám přivyknout a na druhou stranu zase generovat zisky, které je ve výsledku překonají. Toto není jednoduché! Bez silné psychiky se v takovém byznysu neobejdete. Naopak pro dlouhodobého investora je ztráta spíše imaginární pojem. Může mít při svém počínání ztrátu nejvýše jednu a i ta je z pohledu statistiky navíc velice nepravděpodobná.

Vybrat si jednu z těchto rolí, nemusí být definitivním rozhodnutím, navíc se mohou i prolínat. Sám se nacházím na obou stranách barikády a jsem jak dlouhodobým investorem, tak také dlouholetým a už nějaký čas úspěšným traderem. Snad proto cítím, že trading skutečně není pro každého. Z téměř stočlenné komunity, která s námi před více jak deseti lety s tradingem začínala, jsme zůstali čtyři. Ze sta investorů, kteří tehdy vložili své peníze do trhů, jsou ziskoví všichni.

 

Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust  



Investovat, nebo obchodovat? Rozhodněte se podle pro a proti

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36205554136

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918