Italové prodávají desetileté dluhopisy - výnosy se blíží sedmi procentům


29. 12. 2011  11:22     Jan Bureš     komentáře (0)

V Itálii bylo včera o něco veseleji. Na třetím největším dluhopisovém trhu na světě se překvapivě vydařila aukce pokladničních poukázek. Stále tak žije naděje na to, že poslední velká injekce ECB bankám (489 mld. eur na tři roky) pomůže rozhýbat nebezpečně zamrzlé dluhopisové trhy v Itálii a ve Španělsku. Včerejší šestiměsíční poukázky v hodnotě 9 mld. eur prodala ECB za 3,25 %, což je poloviční cena oproti 6,5 % v podobné aukci před měsícem. Znatelně vyšší byla také poptávka, která nabízené množství předčila 1,7krát.





Vyhráno ale ještě zdaleka není a napovídá tomu i následná reakce trhů. Výnos italského desetiletého dluhopisu nejprve v reakci na povedenou aukci spadl o 25 bps, nakonec ale odpoledne vystřelil zpět nahoru a uzavřel zpátky nad 7 %.

.
I když poslední tříletý tendr ECB může nakonec zvýšit poptávku bank po krátkodobých cenných papírech (pokladničních poukázkách), nemusí je nutně rozhoupat k nákupu delších splatností. O opatrnosti bank svědčí také rekordní úložky hotovosti u ECB přes vánoční svátky. Ty potvrzují přetrvávající strach a neochotu bank poskytovat peníze ve větším objemu, byť jen “přes noc”, na mezibankovním trhu. Dramatický pokles výnosů v italské aukci pokladničních poukázek je sice pozitivním překvapením. Po dnešní aukci desetiletého italského dluhopisu na něj ale mohou investoři rychle zapomenout. I v případě úspěchu je na místě počkat s většími soudy jak v italském, tak ve španělském případě na první lednové aukce (měla by přijít na pořad 12. ledna).


Italové prodávají desetileté dluhopisy - výnosy se blíží sedmi procentům

Diskutovat (0)