Jak bezpečně investovat? S knihou Konec finančních negramotů v Čechách


09. 03. 2016  00:11     Redakce BP     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Investování zní velmi příjemně. Invostovat znamená ukládat naspořené či vydělané hodnoty. Investice jsou ale nejen zisk, ale především i velké riziko. Na co si dát pozor a jak k investicím přistupovat? ČTĚTE DÁLE!

Jak bezpečně investovat? S knihou Konec finančních negramotů v Čechách




Investice jsou vůbec složitá věc. Každý by chtěl vydělávat, vytvářet zisk a správně investovat své peníze. Ale také platí, že zisk jednoho, přináší ztrátu druhému. Nejinak je tomu i v investicích. Měli bychom tedy správně odhadnout své síly a znalosti. Pokud se na rizikové investice necítíme, nebo se ve věci nevyznáme, tak se do toho ani nepouštějte. Existují i jiné možnosti jak zhodnocovat své prostředky a to s minimálním rizikem. Ovšem i s výrazně nižším ziskem, ale o to právě jde. Vyděláváme primárně na tom a tam kde to dobře umíme a co zvládáme. Těžko může být kuchař dobrým zedníkem, nebo tesař elektromechanikem.

Nemusí pršet, stačí, když kape – aneb nerozumím-li financím a nejsem-li ani schopen (či ochoten) se rozhoupat založit si obyčejný spořicí účet (lze zřídit jednoduše přes internet za pár minut), tak se nebudu hrnout do dobrodružství s investováním do akcií, fondů, dluhopisů, cenných papírů, do nákupů zlata, diamantů či jiných komodit. Každodenní realita je bohužel jiná a je to vskutku pitoreskní pohled. Ti lidé, kterým peníze zbytečně a bez užitku spí na běžném, neúročeném účtu (aktuálně dle statistik ČNB kolem 700 miliard korun!), se náhle probudí ze „zimního spánku“ a pouští se do složitých investičních obchodů, většinou na popud finančního poradce či podobného chytrolína. Spořicí účet si ke svému běžnému nezaloží, zato se pouští do investování přes podílové fondy. Ach jo. Přeskočili tím, podle mého názoru, několik fází a stupňů vlastního vývoje a podle toho to pak většinou dopadne – z prvotního nadšení, po konečné zklamání. Tudy cesta ke zhodnocení peněz opravdu nevede. Začněme „od píky“ a udělejme něco se svými, ladem dřímajícími a nic nevytvářejícími, penězi. Pak se můžeme bavit o tom, jaké jsou další alternativy.

Jedna vlaštovka jaro nedělá – aneb jeden úspěch, náhodně zdařilá investice, neznamená, že se nám bude takhle dařit vždy. Není možné ani reálné, aby byť geniální investice byla trvalá a každý rok vynášela více a více. Růst není neomezený a představa, že třeba 10% roční výnos (p. a.) budeme moci opakovat donekonečna a nic nebudeme riskovat, je naivní a nepravděpodobná. Nemluvě už o tom, že vyšší výnosy přímo souvisejí i s vyšším rizikem. Abychom pak na výsledek „nekonečně“ rostoucí investice nekoukali „jako tele na nová vrata“ nebo „jako husa do flašky“. Proto si na tomto místě zopakujme pár mouder, která se týkají investování:

ü Investujme jen do produktů a společností, jejichž význam je srozumitelný i dítěti a lze je jednoduše nejen vysvětlit, ale i pochopit. Jsou takzvaně blbuvzdorné. Potraviny, voda, energie jsou příklady komodit, které nás jistě přežijí.

ü Investujme pouze část svých zdrojů, nikdy všechny volné prostředky.

ü Emoční inteligence, intuice a zdravý selský rozum jsou důležitější než nabiflované znalosti.

ü Svá stanoviska a postoje měňme tak často, jak se mění fakta, okolnosti a kontext. Nebuďme zabedněnci se zpátečnickým pohledem na svět. Co včera platilo, už dnes fungovat nemusí.

ü Pokud se k nám dostanou „insider“ informace (zprávy zevnitř), vězme, že jde o pouhou vějičku k ohromení a nalákání k nákupu. Skutečné interní informace drtivá většina z nás nikdy nezíská a buďme za to vlastně rádi, protože by se také mohlo jednat i o trestný čin zneužití interních informací v obchodním styku.

Odvážnému štěstí přeje – aneb investování do akcií není pro každého. Nákup a prodej akcií – vypadá to a zní vzletně a honosně. Když se nás někdo zeptá, do čeho aktuálně investuješ? Obchoduji s akciemi, zazní sebevědomá odpověď. Žádná sranda to ale není. Tak předně, normální smrtelník se samozřejmě na burzu nedostane, tudíž musí vzít zavděk tzv. brokerem, přes kterého podává pokyny a své obchody realizuje. Je to sice všechno online, tedy obchody fungují v reálném čase, na úrovni vteřin, i přesto všechno běží přes prostředníka. A za to se platí. Teď jde o to, jakého si vybrat, respektive dát si pozor na podmínky a poplatky. V praxi to znamená, aby poplatky za obchod nesežraly veškerý zisk z tohoto obchodu. A to například v momentě, kdy existuje poplatek za pouhý pokyn k obchodu, který se ovšem nemusí realizovat z důvodu nedosažené prodejní/nákupní ceny.

A pro koho je vlastně obchodování s akciemi vhodné? No určitě ne pro lidi, kteří chtějí mít své jisté, není to ani pro klienty, kteří se při informaci o poklesu ceny akcií roztřesou a začnou střečkovat a panikařit, a stejně tak to není pro lidi, kteří nemají dostatek volných prostředků, které by v případě, že se investice vůbec nepodaří, mohli postrádat. I s touto alternativou je nutné počítat. Obchodování s akciemi je zkrátka pro jedince, kteří se nebojí jít proti stádovitému jednání ostatních. A to chce odvahu a sebedůvěru. Vydělávat na obchodování s akciemi vlastně v principu znamená jít proti většině, najít v sobě jistotu, překonat strach, umět riskovat. Lze být i opatrnější a kupovat tzv. dividendové tituly, kde ani tak nejde o růst samotné akcie, ale o pravidelnou výplatu dividend. Ty mohou být v poměru k ceně i na zajímavé úrovni 5 % až 10 %, někdy i více – cena akcie je třeba 280 korun a dividenda, vyplácená jednou ročně, činí 30 korun na jednu akcii, to se se standardními spořicími nástroji nedá srovnat. Samozřejmě to ale nemusí být navždy, dividendy mohou klesat, nebo se také vůbec nevyplácet. Musíme prostě zapojit zdravý selský rozum a vnímat akciové trhy jako takový druh kasina. Je to také o štěstí a náhodě, jak už bylo řečeno. Dokonce i profesoři ekonomie připouštějí, že role náhody je větší než strategie postavená na rádoby profesionálních rozborech. Například profesor Burton G. Malkiel ve své knize Náhodná procházka po Wall Street popisuje to, co se traduje jako uskutečněný pokus, že kdyby opice házela šipky na seznam akcií, bude minimálně stejně úspěšná jako analytik se svým sofistikovaně sestaveným portfoliem. Zkrátka jednou vyděláme, jednou proděláme.

 

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Jak bezpečně investovat? S knihou Konec finančních negramotů v Čechách

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více