Jak daní takzvaní předdůchodci své příjmy?


02. 01. 2020  02:06     Tisková zpráva     komentáře (0)

Spoření v doplňkovém penzijním spoření umožňuje čerpat předdůchod a vyhnout se tak finančně nevýhodnému předčasnému důchodu. Předdůchody rostou na oblibě kvůli postupnému prodlužování důchodového věku, ale zároveň i díky stále velmi nízké míře nezaměstnanosti.

Jak daní takzvaní předdůchodci své příjmy?




Lidé, kteří odešli do předdůchodu s primárním úmyslem již nepracovat, tak nachází na trhu práce zajímavé uplatnění zejména na zkrácený úvazek. Za jakých podmínek mohou pracovat? Jak to mají s daněmi?

Předdůchod nevyplácí stát, ale čerpají se vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření. Na předdůchodce se tedy nevztahují příjmová omezení, která platí pro předčasné důchodce. Předdůchod je možné čerpat pouze z doplňkového penzijního spoření. Lidé mající uzavřenu stále smlouvu o penzijním připojištění, jenž chtějí čerpat předdůchod, si musí svoji smlouvu „změnit“ na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, jedná se o jednoduchou administrativní záležitost. „Za předdůchodce platí zdravotní pojištění stát a při výpočtu řádného starobního důchodu se dané období počítá jako vyloučená doba pojištění, ale je nutné mít dostatečné vlastní úspory na smlouvě. Měsíční částka předdůchodu musí činit alespoň 30 % průměrné mzdy za kalendářní rok předcházející tomu, v němž nám předdůchod započal,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Výdělek není omezen

Předdůchodci mohou neomezeně pracovat, tedy i do dosažení řádného důchodového věku. Zpravidla volí práci na některou z pracovních dohod nebo zkrácený úvazek.  V praxi totiž volí čerpání předdůchodu občané, kteří již nemohou či nechtějí pracovat na plný úvazek a přitom nechtějí odejít do předčasného důchodu a nechtějí mít aktuálně značně nižší měsíční finanční příjem. „Předdůchodci mohou i podnikat nebo pracovat na plný úvazek, ohledně vlastního příjmu nejsou nijak limitováni, to je rozdíl oproti předčasným důchodcům, kteří nemohou mít příjem zakládající účast na důchodovém pojištění,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Jaké daně platí předdůchodci?

Zaměstnaní předdůchodci odvádí ze své hrubé mzdy sociální pojištění, zdravotní pojištění i daň z příjmu. Při výpočtu sociálního pojištění a daně z příjmu fyzických osob nedochází k žádným úlevám, ale ani není výpočet méně výhodný. Pouze u zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, což se vyplatí při práci na zkrácený úvazek s hrobu mzdou nižší, než činí měsíční minimální mzda. „Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob mohou předdůchodci u jednoho zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani a uplatnit při výpočtu daně z příjmu měsíční slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč,“ upřesňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Podnikání – vedlejší i hlavní činnost

Výkon samostatné výdělečné činnosti v předdůchodu je pro účely placení zdravotního pojištění považován za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, neboť předdůchodci jsou státními pojištěnci. „Zdravotní pojištění se tedy vypočítává ze skutečného vyměřovacího základu a nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Pro účely placení sociálního pojištění se však výkon samostatné výdělečné činnosti v předdůchodu považuje za výkon hlavní samostatné výdělečné činnosti. Získaná vyšší doba pojištění pracujícího předdůchodce, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, má však pozitivní vliv na výpočet následného starobního důchodu.



Jak daní takzvaní předdůchodci své příjmy?

Diskutovat (0)