Jak je to s našimi největšími bankami


11. 02. 2008  08:49     Podniky a trhy (HN)     komentáře (0)

KBC Bank a ČSOB, italská UniCredit Bank, Erste Bank a Česká spořitelna, Société Générale a KB.





KBC Bank a ČSOB 
KBC Bank je dceřinou společností KBC Group, jedné z nevýznamnějších finančních společností v Evropě. KBC Bank je s 25procentním podílem na trhu a třemi miliony zákazníků jednou ze tří největších bank v Belgii.
Zaměřuje se především na úvěrování retailové klientely, malých a středních podniků. V centru jejího zájmu je také pojišťovnictví a správa aktiv. Za deset let své existence rozšířila svůj vliv z domovské Belgie do celé střední a východní Evropy. U nás je stoprocentním vlastníkem Československé obchodní banky.
Zisk KBC Group činil ve třetím čtvrtletí minulého roku 601 milionů eur, což je mnohem více, než počítali analytici. Tyto výsledky potvrdily, že KBC Group si navzdory nejistotě na finančních trzích vedla dobře.

 

 

Italská UniCredit Bank  
Italská skupina UniCredit působí ve 23 zemích, kde má více než 40 milionů klientů.
Nejsilnější pozici má v domovské Itálii, Německu a Rakousku a daří se jí i na trzích střední a východní Evropy, kde má skupina největší mezinárodní bankovní síť.
UniCredit Bank je největší italskou bankou, která se zaměřuje na privátní zákazníky i firemní klientelu, zabývá se privátním bankovnictvím. Silnou pozici zastává zejména v oblasti akvizičního financování a financování komerčních nemovitostí. Ke konci minulého roku se kapitál banky pohyboval kolem 84 miliard eur. Čistý zisk za třetí čtvrtletí klesl o dvacet tři procenta na 1,12 miliardy eur. Akcie ztratily od loňského července přes 30 procent.

 

 

Erste Bank a Česká spořitelna 
Rakouská finanční skupina Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu, je jednou z největších bank působících na trzích střední a východní Evropy. Vídeňská skupina má v současnosti přes 15 milionů klientů v osmi evropských zemích, což z ní dělá největší banku ve střední Evropě podle počtu klientů. Prvních sto padesát let od svého založení v roce 1819 byla Erste především bankou pro privátní klienty. Nyní se druhá největší bankovní skupina v Rakousku soustřeďuje především na drobnou klientelu. Klíčovými trhy jsou pro ni Rakousko a Česko. Zisk třetího čtvrtletí loňského roku vzrostl o 34 procent, hlavně díky aktivitám na českém a rumunském trhu.
Na vídeňskou burzu vstoupila banka v roce 1997. Jako druhou lokalitu pro veřejné obchodování se svými akciemi si společnost zvolila právě pražskou burzu, kde se s akciemi Erste obchoduje od října 2002. Od léta roku 2007 klesla cena jejích akcií kotovaných ve Vídni o 40 procent.

 

 

Société Générale a KB 
Jedna z nejstarších francouzských bank, založená již v roce 1864, je v současnosti pátou největší finanční skupinou v zemích, kde platí společná evropská měna euro. Société Générale nabízí široké portfolio služeb, z nichž nejvýznamnější je zaměření na drobné klienty, správu aktiv a podnikové a investiční bankovnictví. Skupina má na celém světě patnáct milionů drobných klientů.
Na český bankovní trh pronikla Société Générale, která vlastní českou Komerční banku, v roce 1982. V současnosti je Komerční banka jednou ze tří největších bank působících v Česku.



Jak je to s našimi největšími bankami

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15596808784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více