Jak jsou Češi finančně gramotní? V Evropě patří k průměru


05. 11. 2015  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Česká spořitelna v rámci svého průzkumu mapujícímu finanční gramotnost Čechů přišla se zajímavým zjištěním. Češi patří v Evropě se svou finanční gramotností a svými finančními znalostmi k mírnému nadprůměru. ČTĚTE DÁLE!

Jak jsou Češi finančně gramotní? V Evropě patří k průměru




Češi nejsou tak hloupí jak si často sami o sobě myslíme. S výsledky finanční gramotnosti samozřejmě nemůžeme být nikdy spokojeni, na druhou stranu nejsme na tom z pohledu mezinárodního srovnání zase až tak špatně. Ukazuje se, že povědomí a znalosti financí a finančních produktů stejně jako finanční odpovědnost není pro nás úplnou neznámou. Zatímco v devadesátých letech jsme se svými znalostmi a zkušenostmi ze světa financí a bankovnictví nemohli svým západním sousedům rovnat, nyní už jsou znalosti Čechů zhruba na úrovni Německa. 

Ačkoliv tedy celková finanční gramotnost Čechů v posledních třech letech nevzrostla, je nepochybně proti devadesátým létům výrazně vyšší. Od té doby se také výrazně zvýšila dostupnost informací a to i díky rozšíření internetu, banky se svými klienty mnohem lépe spolupracují a také celková kultura a společenská atmosféra se výrazně změnily.

Jak si tedy nyní v roce 2015 stojíme ve znalostech a finanční gramotnosti ve srovnání s okolními zeměmi?

FG mezinárodní

Ze srovnání vyplývá, že znalosti obyvatel ČR jsou lehce nadprůměrné a jsou srovnatelné s Německem, Velkou Británií či Irskem. Na bývalou socialistickou zemi je to velmi dobrý úspěch.

Podprůměrné je ale finanční chování obyvatel. To značí, že zatímco teoreticky jsou obyvatelé v ČR připraveni dobře, v případě praktické činnosti už tomu tak není. Lidé se tedy nechávají ovlivnit okolnostmi, a nechovají se tak, jak by měli.

Celková finanční gramotnost je pak průměrná a je srovnatelná s Velkou Británii, Irskem nebo Norskem.

Následující tabulka pak porovnává úroveň znalostí a odpovědnosti s dalšími zeměmi.

FG mezinárodní 2

V oblasti znalostí finanční problematiky je nejlepší Maďarsko. Česká republika je pak nadprůměrná s hodnotou 57 %. V oblasti chování jsou nejlepší Britské Panenské ostrovy a Německo. Česká republika už je ale v chování podprůměrná s hodnotou 48 procenta. 

Je zřejmé, že se Češi v mezinárodním srovnání finanční gramotnosti neztratili a zachovávají si velmi dobrou pozici srovnatelnou s vyspělými zeměmi. Je však třeba, aby se ve střednědobém výhledu finanční gramotnost začala zvyšovat, abychom v mezinárodním srovnání nezačali zaostávat.

DALŠÍ INFORMACE O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI A VZDĚLÁVÁNÍ NALEZNETE ZDE! 

 



Jak jsou Češi finančně gramotní? V Evropě patří k průměru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15575239760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více