Jak mohou podnikatelé šetřit náklady? Řešením je vybavení pro firmu na leasing


28. 05. 2019  00:57          komentáře (0)

Nedostatek financí patří k nejčastějším příčinám předčasných zániků některých podnikatelských subjektů. Vybavení pro svůj byznys si ovšem podnikatelé mohou místo nákladné koupě pořídit na leasing či si ho jednoduše pronajmout. Získat takto lze nejen firemní automobil, ale třeba i tiskárnu, mobil, kávovar nebo rovnou plně zařízenou kancelář.

Jak mohou podnikatelé šetřit náklady? Řešením je vybavení pro firmu na leasing




V České republice již několik let rostou počty podnikatelů a loni byl zaznamenán nejvyšší přírůstek samostatně výdělečně činných osob za posledních šest let. Podle analýzy společnosti CRIF začalo podnikat zhruba 59 tisíc lidí, zatímco počet ukončených živností dosáhl 46 tisíc. Ke konci roku 2018 tak podnikalo o 13 tisíc lidí více než v roce předchozím. Zhruba polovinu nových podnikatelů přitom tvořili lidé mladší 30 let.

 

Pro malé a střední firmy i podnikatele

Jednou z možností alternativního financování, ať už v případě produktů, či výrobních prostředků, které ušetří firemní náklady, je leasing. Rozlišujeme leasing finanční a operativní. U finančního leasingu přechází vlastnictví pronajímaného zboží po jeho skončení na nájemce, u operativního leasingu zůstává majetkem pronajímatele. Nejčastěji si na finanční či operativní leasing podnikatelé pořizují firemní automobil nebo rovnou celou flotilu. Čím dál více je přitom v této oblasti oblíbenější leasing operativní, který nájemci přináší četné výhody a větší flexibilitu.

„Jednou ze zásadních výhod operativního leasingu pro podnikatele je fakt, že klient dopředu přesně zná výši svých nákladů na vozový park. Nemůže se tudíž dostat do situace, kdy mu celý finanční plán pro jeho firmu nebo živnost naruší nečekaný výdaj spojený například s opravou vozu,“ vysvětluje Štěpán Richter, SME Manager společnosti Arval CZ, a dodává, že operativní leasing v posledních letech velmi dobře rezonuje právě u malých a středních firem (takzvaných SME).

I proto se podle něj společnost Arval CZ rozhodla ke konci roku vytvořit pro segment SME specializované oddělení. „Pro zákazníky tohoto typu je důležitá zejména rychlost vyřízení požadavků týkajících se objednání a předání vozu, méně papírování a větší nabídka chytrých aplikací, čemuž přizpůsobujeme své služby,“ doplňuje Štěpán Richter.

Tiskárnu na leasing pořizuje každá pátá firma

Na operativní či finanční leasing lze ovšem kromě vozidel pořídit též řadu dalších věcí. Podnikatelé i malé firmy si takto čím dál častěji pořizují například stolní počítače, notebooky, mobilní telefony nebo tiskárny. Poslední jmenované si dle průzkumu společnosti Perfect Crowd opatřuje na leasing dokonce celá pětina firem. Tento způsob pořízení vybavení totiž podnikatelům a firmám kromě zmíněné lepší kontroly nad náklady šetří čas potřebný na údržbu zařízení a pomáhá jim držet krok s technologickým pokrokem. Většina produktů operativního leasingu totiž nájemci nabízí možnost zařízení pravidelně obměňovat za nové modely. Po vypršení leasingu mohou klienti odkoupit zařízení do svého vlastnictví.

LED osvětlení, kávovar nebo i celou kancelář

Řadu věcí si podnikatelé mohou i jednoduše pronajmout. V případě výpočetní techniky jsou to často servery nebo celé serverovny. Jde totiž o vybavení, jež je poměrně nákladné, a přitom rychle zastarává. Pronajmout už není problém například ani LED osvětlení, jež je mezi firmami v současnosti velmi žádané kvůli úspoře energií, které si z nákladů na provoz firmy běžně ukusují majoritní podíl. Pronajmout si je možné třeba kávovar, ať už do kanceláře, nebo provozovny restaurace či kavárny. Někteří poskytovatelé této služby přístroj pronajímají zcela zdarma za předpokladu, že u nich nájemce pravidelně nakupuje kávu.

Pro ty, kdo holdují komplexním řešením, se pak nabízí možnost pronajmout si dokonce plně vybavenou kancelář, a to jak krátkodobě, tak i dlouhodobě. Doplňkové služby takového pronájmu se samozřejmě liší dle poskytovatele, ovšem lze počítat například s dostupností hned do druhého dne, zajištěním pravidelného úklidu, zabezpečením, ostrahou a servisem veškeré kancelářské techniky a dalšího vybavení.



Jak mohou podnikatelé šetřit náklady? Řešením je vybavení pro firmu na leasing

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15512792096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více