Jak poznat dobrý fond? 11 pravidel drobného investora.


02. 05. 2012  13:59     Pavla Hávová     komentáře (0)

V době, kdy roste preference bezpečí a zároveň zůstává požadavek na zhodnocení nad úrovní běžných či spořicích účtů, jsou zajištěné fondy zajímavou možností. Například zajištěný fond Horizon ČSOB Bonusový fond 2 dosáhl od svého vzniku průměrného ročního výnosu 6,67 %.





„Investování do zajištěných fondů s sebou nese mnoho výhod a kdokoli, kdo má volné finanční prostředky a chce je s minimem úsilí zhodnotit, by měl o tomto druhu investice uvažovat. Je ovšem nutné myslet na hlavní zásady investování a také se jich držet,“ říká Jan Barta, člen představenstva ČSOB Asset Management, a. s., investiční společnost. 

 

Jak se dá poznat dobrý fond od špatného?

  1. 1.      Začněte tím, že si ujasníte, co chcete, čekáte a potřebujete, abyste měl kritéria pro výběr.
  2. 2.      Pořiďte si odbornou pomoc. Dobrý fond poznají dobří odborníci. Umožněte tomu, kterého si vyberete, aby poznal vás. Bez toho vám nemůže pomoci dobře vybrat.
  3. 3.      Vyberte správce. Velcí správci nabízející hodně fondů mívají zpravidla i hodně dobrých fondů. Pamatujte, že charakter (historie, komunikace, korektnost) správce je mnohdy víc než krátkodobé výnosové rekordy jednotlivých fondů.
  4. 4.      U fondu si při výběru příliš nevšímejte krátkodobé minulé výkonnosti. Bylo by to stejně logické jako pokus řídit auto směrem vpřed s pohledem upřeným do zpětného zrcátka.
  5. 5.      U fondu si všímejte dlouhodobého postavení fondu ve skupině obdobně zaměřených fondů (peers), dlouhodobé výkonnosti ve vztahu k benchmarku, názorů vyjadřovaných analytickým týmem správce.
  6. 6.      Dodržujte hygienu výběru: nevšímáte si doporučení sousedů, laických přátel názorů vyjádřených v novinách či časopisech bez odborného renomé a autory, které váš poradce nezná. Nestyďte se, a když něčemu nerozumíte, ptejte se tak dlouho, až je vám to jasné. Když máte pocit, že se vám poradce nevěnuje, vyměňte ho a začněte znovu.
  7. 7.      Nehledejte „ideálně“ dobrý fond. To je kutilská iluze. I dobré fondy mají svá pro a proti. Hledejte dobré fondy pro dobře udělanou investiční složku portfolia.
  8. 8.      Posuďte, zda se vy sám hodíte k fondu. Uvažujete-li o akciovém fondu, uvědomte si, že se budete muset naučit uvažovat v dlouhodobé perspektivě. Ten, kdo sleduje kurzy každý den či týden, většinou dříve či později udělá nějakou chybu.
  9. 9.      Pamatujte, že vlastní toleranci na riziko si vy sám nezjistíte a špatně určená tolerance na riziko je záruka toho, že vám při korekci nebo krizi mohou povolit nervy. Ti, kterým povolí nervy, prodělávají v důsledku vlastních chyb. Nikdyneinvestujte bez diagnózy tolerance na riziko.
  10. 10.   Svého poradce, sebe, své fondy i svého správce důkladně poznáte až při korekcích a krizích. Ti dobří s vámi otevřeně a korektně komunikují bez ohledu na situaci.
  11. 11.   Každý, kdo dokáže vybrat dobré fondy do portfolia, má naději, že se o něho jeho portfolio posléze „postará“.


Jak poznat dobrý fond? 11 pravidel drobného investora.

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36436548300

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918