Jak přední tuzemské banky rozhodují o rozmístění bankomatů? My to víme!


23. 12. 2011  15:21     AR     komentáře (0)

O tom, že bankomaty jsou nástrojem k jedné z nejvyužívanějších bankovních služeb, jsme již psali několikrát. A po příznivých ohlasech na články s tématem bankomaty jsme se rozhodli, že na ně ještě jednou navážeme. Zajímalo vás někdy, jak banky rozhodují o umístění bankomatů do jednotlivých měst, ulic nebo obchodních pasáží a co všechno berou v potaz? My to víme!





Drtivá většina českých bankomatů je od dvou předních světových výrobců těchto přístrojů – světové jedničky NCR a německé firmy Wincor-Nixdorf. Prvně jmenovanou značku používá největší česká banka a jednička v počtu bankomatů (1320 přístrojů), Česká spořitelna, ale také Komerční banka a částečně také UniCredit Bank. Tato banka však ve své síti používá i přístroje Wincor-Nixdorf, jež slouží i v rozsáhlých sítích ČSOB, Raiffeisenbank a GE Money Bank. 

.

VÍTE, JAKÝ JE ROZDÍL MEZI ATM PRO AMERICKÝ A EVROPSKÝ TRH?

.

Jistě vás někdy napadlo, podle jakého klíče tyto banky umisťují své přístroje na jednotlivá stanoviště, Někde se zdá být „přebankomatováno“, jako třeba v centru Prahy, jinde aby člověk přístroj hledal nejlépe s pomocí GPS. „Výběr lokality pro bankomaty záleží na mnoha faktorech. Používáme k tomu specializovaný software, který s využitím poměrně složitého algoritmu navrhne vhodné lokality. Konkrétní místo potom vybírá specializovaný tým našich odborníků. Velmi důležitou roli hrají také pracovníci obchodních míst, kteří sbírají podněty od klientů a poskytují tak cenné vstupy pro úplnost celé analýzy,“ prozradil našemu serveru Pavel Zúbek z GE Money Bank. Na výběru umístění bankomatů si dávají bankovní ústavy skutečně záležet.

Ačkoli jsou základní kontury procesu umisťování bankomatu velmi podobné, v drobných nuancích se v jednotlivých bankách přeci jen liší. „K umístění bankomatu přistupujeme vždy individuálně, případ od případu. Nový bankomat vždy umisťujeme tam, kde může sloužit co největšímu počtu klientů. O umístění bankomatu do obce rozhoduje počet obyvatel a také to, zda většina místních lidí dojíždí za prací do většího města a mohou tedy využít bankomat tam,“ sdělil stanovisko České spořitelny Petr Podzimek. V Komerční bance věnují logicky velkou pozornost i obchodnímu aspektu. „Obecně je místo, kde se zvažuje umístění bankomatu, posuzováno nejen z hlediska počtu populace. V první řadě je samozřejmě brán v potaz obchodní a ekonomický aspekt. Rovněž se posuzuje, zda v místě máme obchodní místo a můžeme tak nabídnout hotovostní služby jinou formou,“ řekl nám k problematice Michal Teubner z Komerční banky, která v ČR disponuje 690 bankomaty.

.

ČTĚTE TAKÉ – DEJTE POZOR NA ZAPOMENUTOU HOTOVOST V ATM

.

„ Výběr vhodné lokality probíhá na základě důkladné analýzy daného místa s ohledem na budoucí vytíženost bankomatu. Zároveň také zkoumáme, jaké bankomaty jiných bank jsou v okolí umístěné, což může ovlivnit i finální rozhodnuti o umístění. V zásadě lze říci, že umístěni každého bankomatu vyhodnocujeme individuálně,“ napsal nám Tomáš Pavlík, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Velkou váhu na pobočkovou síť dávají v Raiffeisenbank. „Bankomaty máme umístěny výhradně na našich pobočkách nebo v jejich těsné blízkosti. Při budování pobočkové sítě se jako prémiová banka zaměřujeme výhradně na města nad 50 tisíc obyvatel, hledáme dobře dostupné a frekventované lokality (tedy především centra měst, případně obchodní centra),“ sdělil redakci Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí banky. Na základě požadavků klientů a rozložení pobočkové sítě vybírají umístění přístrojů i v ČSOB.

.

Vše ale záleží především na potenciálu využité přístroje. Někdy se tak může stát, že se bankomat ocitne na neobvyklých místech. „Bezesporu jedním z nejexotičtějších míst, kde je umístěn bankomat GE Money Bank, je lanovka v Janských lázních,“ řekl nám Pavel Zúbek. Podobně to vidí i Michal Teubner v Komerční bance. „Jako zajímavé místo můžeme uvést Kouty nad Desnou, kde je v současné době umístěn mobilní bankomat KB přímo u lyžařského vleku.“



Jak přední tuzemské banky rozhodují o rozmístění bankomatů? My to víme!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12592227920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více