Jak rozeznat výhodnou půjčku od nevýhodné?


18. 10. 2018  00:41     2AB Nnet     komentáře (1)

Nabídka půjček je na našem trhu opravdu bohatá. Máme-li si celý segment zmapovat, můžeme ho rozdělit do tří hlavních kategorií. A to podle charakteristiky poskytovatelů. Sem řadíme:

Jak rozeznat výhodnou půjčku od nevýhodné?




  • Bankovní půjčky
  • Nebankovní půjčky
  • P2P půjčky

Konkrétně však nelze objektivně říci, který segment je nejlepší s ohledem na výhodnost. Vždy hraje roli konkrétní poskytovatel. Co sledovat, pokud chcete rozeznat výhodnou půjčku od nevýhodné?

Roční procentuální sazba nákladů

Známější je spíše pod zkratkou RPSN. Kladem této sazby je, že musí být zveřejňována povinně. A to na webu, v reklamách, stejně jako ve smlouvách. Víte, co je to RPSN a proč se vyplatí věnovat mu pozornost? Odpověď je jednoduchá. Je to sazba, která zahrnuje vše, co může vaši půjčku zdražovat. V tom je důležitější, než samotný úrok (který mimochodem musí obsahovat také). Konkrétní procenta se odvíjejí od výše požadované částky. Díky tomu si lze výhodnost půjčky jednoduše z hlavy spočítat.

Splátky

Nastavit ideální výši splátky může být komplikované. V první řadě by výše měsíční splátky měla být v možnostech konkrétní osoby, nebo rodiny. Zároveň platí, že čím dříve bude půjčka splacena, tím lépe. Výhodná půjčka je ta, která umožní zvolit ideální kompromis v rámci těchto pravidel. Nevýhodná ta, kde bude výše požadované měsíční sumy přesahovat možnosti žadatele, nebo ta, která bude zbytečně splácena po několik let, když reálně mohla být půjčka vyřízena i za dobu poloviční.

Poplatky

Ty jsou samozřejmě také zahrnuty ve výše uvedené sazbě. Přesto je vhodné dát na ně pozor. Tento náš důvod vychází z minulosti, a to v souvislosti s tím, proč si dát pozor na nevýhodné hypotéky. Jak je poznáte? Nyní je to snadné, jelikož i u nich je uvádění RPSN povinné. V minulosti tomu tak nebylo, což mohl být pro mnohé problém.

Poplatků je vhodné si všímat i u spotřebitelských úvěrů, jelikož mohou naznačit, jak férový poskytovatel je a zda vás nechce „oškubat“ za každou cenu. Jaké jsou ty nejznámější?

  • Poplatek za poskytnutí úvěru
  • Poplatek za vedení půjčky či úvěrového účtu
  • Poplatek za mimořádné splátky

Podezřelý přístup

Setkat se s nabídkami, které slibují astronomické sumy za pár okamžiků, bez složitého dokládání a papírování, lze na mnoha místech poměrně často. Jedná se hlavně o inzertní servery, nástěnky na veřejných místech, či plakátovací plochy. Takové nabídky jsou celkem podezřelé a kromě možného lhaní jsou spojeny i s velkou nevýhodností. Na tento podezřelý přístup je proto vhodné dát pozor. Zároveň musíme dodat, že více než 2/3 Čechů upřednostní vyřízení půjčky online, a tak tento postup není nijak výjimečný. Je však nutné touto elektronickou cestou dodat osobní doklady, informace o příjmu, či další požadované dokumenty a informace.

Nulový úrok

Na první pohled se taková půjčka zdá jako ideální. Na ten druhý už nikoliv. To proto, že nulové úroky, které nabízejí půjčky online, jsou výhodné jenom pro někoho. Pro klienty, kteří si jsou stoprocentně vědomi, že půjčenou sumu dokážou jednorázově do stanoveného termínu vrátit. A takových je málo. Těm, kteří ti nezvládnou, půjčka zdarma jenom znepříjemní život. Nejprve tím, že jim úroková sazba bude doúčtována, jelikož se opozdili se splacením. Dále může přijít požadavek na prodloužení termínu splatnosti, který je také zpoplatněn. Rázem se začíná roztáčet dluhová spirála.

Zbytečná půjčka

Na dovolenou, na luxusní elektroniku, špičkový mobil, nebo vánoční dárky. To vše jsou příklady zcela zbytečné půjčky. Kdo úvěr nepotřebuje na něco smysluplného, ten by si ho neměl brát vůbec. Zbytečná půjčka je tedy vždy nevýhodná, bez ohledu na sazbu RPSN, splátky a další parametry. Nikdo neví, co se mu v životě přihodí a zbytečné závazky nejsou výhodné nikdy.



Jak rozeznat výhodnou půjčku od nevýhodné?

Půjčka zdarma
Nejlepší je si vybrat půjčku zdarma, třeba na https://www.nasetreno.cz/porovnani-pujcek/pujcky-zdarm...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více