Jak se bezpečně přihlašovat k účtu


09. 01. 2020  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Podle aktuálních průzkumů se 54 % Čechů obává zneužití přihlašovacích údajů ke svému internetovému bankovnictví. Možnost zneužití našeho účtu si sice dobře uvědomujeme, ale chování spousty klientů tomu naprosto neodpovídá.

Jak se bezpečně přihlašovat k účtu




Velká část zneužití přístupových údajů a krádeže finančních prostředků z účtů jde na vrub nepozornosti a lehkomyslnosti majitelů těchto účtů. Podle stejného průzkumu jen 36 % Čechů pravidelně sleduje historii přihlášení do internetového bankovnictví a pouze polovina Čechů využívá tzv. notifikaci, tedy zasílání informace z banky o pohybu na účtu prostřednictvím mailu nebo SMS zprávy.

Lidé přitom opakují stále ty samé chyby. Otevírají přílohy mailů neznámého původu, které mohou aplikovat do počítače a jeho systému nebezpečné viry, které mohou ohrozit bezpečnost přihlašování do internetového bankovnictví. Dále klikají na neověřené odkazy v mailech, které se naivně tváří, že je zaslala banka.

Jak se bezpečně přihlašovat k účtu:

- nesdělovat přístupové údaje k účtu žádné jiné osobě

- nepřihlašovat se přes žádné odkazy z maily, ani kdyby vypadaly jako že jsou zaslány přímo bankou

- přístup na účet musí být vždy zajištěn otiskem prstu z mobilního telefonu, nebo zadáním hesla z sms zaslanou bankou

- od účtu se vždy odhlašovat, nikoliv jen zavírat příslušnou stránku s účtem

- nepřihlašovat se k účtu z jiných než vlastních počítačů. Tedy nikdy například z knihovny, internetové kavárny apod.

Podpisový vzor obtěžuje i chrání

Bezpečnostním opatřením, které již mnoho lidí nevnímá jako opatření bezpečnostní, ale spíše jako něco, co jim znepříjemňuje život, je podpisový vzor k účtu. Podpisový vzor má za úkol ochránit účet klienta a prostředky na něm před zneužitím cizí osoby, která se může za vlastníka účtu vydávat. V poslední době se objevuje boom biometrických podpisů, kdy se podpisový vzor ukládá v elektronické podobě a klient se podepisuje na tzv. signpad. Ten pak porovná shodnost podpisu klienta s jeho podpisovým vzorem. Papíru už více netřeba.

Ovládání a všech účtů z jedné aplikace

Dalším krokem směrem k větší pohodlnosti je možnost klientů ovládat z jednoho místa a z jedné aplikace všechny své účty, kterými disponuje. Banky musí pro tento účel poskytnout příslušné kódy a informace. Tato povinnost vyplývá z evropské regulace a výrazným způsobem může zvýšit bezpečnost využívání internetového bankovnictví. Klienti už totiž nebudou muset zadávat přístupové údaje ke každému svému účtu, ale budou moci vše realizovat z jednoho místa, které bude disponovat širokým okruhem bezpečnostních prvků.



Jak se bezpečně přihlašovat k účtu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12616189840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více