Jak změní reforma daňovou uznatelnost úroků z úvěrů


03. 10. 2007  02:49     Hospodářské noviny     komentáře (0)

Novela zásadním způsobem omezuje daňovou uznatelnost úroků z úvěrů a půjček v závislosti na procentní sazbě úroku.







 Zákonem bude stanovena takzvaná maximální výše procentní úrokové sazby, kterou lze odepsat z daní.

Do takto omezených finančních nákladů patří nejen úroky z úvěrů a půjček, ale i ostatní s nimi související výdaje. Například poplatek za zpracování nebo náklad na ručení. Toto ustanovení může mít například za následek daňovou neuznatelnost poplatku za zpracování úvěru.

V modelovém případě, kdy úvěr bude poskytnut koncem prosince a poplatek za úvěr bude vyúčtován při poskytnutí úvěru, je dosti pravděpodobné, že tento poplatek bude daňově neúčinný. I když úroky v následujících letech budou plně daňově uznatelné.

Samotný výpočet maximální uznatelné sazby úroků z úvěrů a půjček vychází ze základní sazby úroku, kterou je takzvaný PRIBOR (PRIBID) se splatností dvanáct měsíců. Zákon stanovuje maximální daňovou uznatelnost úroků na úrok PRIBOR navýšený o čtyři procentní body. (Co je PRIBOR je vysvětleno v naší rubrice Poradna - Slovníček pojmů)

Pro menší a střední podnikatele může být problém získat v bance úrokovou sazbu, která by splňovala podmínku maximální daňově uznatelné sazby.

Novela zákona o dani z příjmů udává, že ustanovení ohledně maximální daňově uznatelné sazby se nevztahuje na podnikatele, u kterých finanční náklady z úvěrů a půjček nepřevýší jeden milion korun za zdaňovací období, a úvěr a půjčka je poskytnuta nespřízněnou osobou.

Další významnou změnou je možnost ekonomicky a personálně spojeným osobám půjčovat si peníze formou úvěru či půjčky za úrok v rozmezí od nuly do výše úroku sjednaného mezi nezávislými osobami. V současném znění je to možné pouze za úrok 140 procent diskontní sazby ČNB anebo u půjčky bezúročně.

Změní se ale i podmínky pro daňovou uznatelnost úroků z úvěrů mezi spřízněnými osobami při nízké kapitalizaci. V současném platném znění jsou daňově uznatelné úroky z půjček mezi spřízněnými osobami do čtyřnásobku hodnoty vlastního kapitálu. Novela snižuje tento čtyřnásobek na pouhý dvojnásobek, čímž tlačí majitele společností k větším vkladům do základního kapitálu místo poskytování peněz formou půjček a úvěrů.



Jak změní reforma daňovou uznatelnost úroků z úvěrů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16497313888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více