Jaký poměr má představovat investiční zlato v portfoliu investora?


25. 10. 2012  01:39     Martin Kahoun     komentáře (0)

Jak tomu často bývá u jednoduchých otázek, ani tady není jednoduchá odpověď. Dozvídáme se, že zlato by nemělo tvořit více než 5-7% investic. Cokoli nad to už prý představuje pro investory velké riziko. Zlato je dle názoru většiny analytiků velice volatilní, tedy nestabilní s tendencemi prudkých propadů. To ale stále není žádné logické vysvětlení proč zrovna tento poměr a toto číslo, protože akcie a nemovitosti jsou také nestálé a propadají se.





Žádné číslo samo o sobě a tedy ani toto nemá valnou hodnotu. Jestli má někdo úspory ve výši 100 000 korun a měl by mít 5000-7000kč ve zlatě, příliš si své úspory neuchrání. 95% mu bude požírat reálná inflace vy výši 7-10% ročně a jeho malý kousíček ve zlatě bude potřebovat dva roky, než se dostane do oblasti návratnosti investice. Malé zlaté produkty do 5 g. mají nevýhodu v tom, že jsou mají vyšší výrobní a dopravní náklady, a proto jako investice nebo pojistka proti znehodnocení peněz nejsou nejvhodnější. Pojďme tedy hledat správnou odpověď reálným pohledem s použitím zdravého rozumu a logiky.

.

Vždy je třeba si říci, jaký máme investiční horizont, jaký je zamýšlený konečný plán a také jaká jsou naše možnosti. Dále je třeba si pravdivě odpovědět, jak věříme politikům, kteří naše finance a tedy naši měnu spravují a také, jak velkou důvěru máme v celý současný finanční systém. Ten od roku 2008 lapá po dechu a na udržení při životě potřebuje vždy novou dávku peněz, kterou poskytují daňoví poplatníci. Pro většinu investorů a tzv. chytrých peněz je kriterium udržitelnosti a zdraví finančního systému tím nejdůležitějším argumentem a nejsilnější motivací k mnohem většímu poměru zlata a stříbra ve svých portfoliích. Jako příklad uvedeme Erica Sprotta, kanadského multimilionáře, který drží 80% svých investic ve fyzickém zlatu a stříbru. Dále, největší hedžový fond na světě PIMCO doporučuje všem, aby se v pohledu na vývoj finančního systému více zaměřili na investiční zlato, jako základní část portfolia. Tito lidé a organizace systému rozumí a vnímají jeho vady.

.

VYHRAJTE IPAD APPLE V JEDNODUCHÉ SOUTĚŽI

.

Podle nás je absolutně nejdůležitější ukazatel, který ukáže na správný poměr zlata v portfoliu právě osobní nedůvěra ve finanční politiku vlády a stav světového finančního systému. Protože víme, že peníze vznikají v posledních 40 letech ve světě jako dluh (u nás cca posledních 20 let), a protože vidíme, že není snaha zachránit systém jinak, než vytvářet další nové dluhy a zároveň utahovat opasky (snižovat životní úroveň většiny obyvatel), investice do zlata tak nabývá na významu. Čím větší nedůvěra v systém, tím větší by měl být poměr zlata, jako investice.

Každá doba si přináší určité podmínky, které jsou pro tu kterou investici příznivější či nepříznivé. Právě teď jsme v době, kdy starý finanční systém nedokáže efektivně dále fungovat, protože dluh narostl do rozměrů, které jsou nad reálné možnosti ekonomik států a možností jejich obyvatel. Vidíme stále více nesolventních států a také občanů, kteří nejsou schopni splácet své půjčky. Systém začíná krachovat. Centrální banky se tomu snaží pomoci tiskem nových peněz, které jsou ale stále kryty jen novým dluhem.

.

Není tedy otázkou, jestli systém zkrachuje, ale kdy se tak stane. To, že v těchto podmínkách roste cena zlata již 11 let, není překvapením. Je to potvrzení toho, že stále více lidí chápe podstatu systému a chápe, že zlato jsou peníze, které se nedají tisknout. Cena zlata se dá krátkodobě manipulovat a ovlivňovat, ale nedá se manipulovat dlouhodobě. Čím více se tiskne peněz, tím vyšší je a bude logicky cena zlata. Jestli nevíte o lepších možnostech, jak si uchovat hodnotu a kupní sílu svých úspor, je investiční zlato tou nejjednodušší investicí. Přenosné, rychle obchodovatelné a hlavně se nedá tisknout. Potom je už na zvážení každého, jestli pro něho ten správný poměr v portfoliu bude 10%, 20% nebo 90%.



Jaký poměr má představovat investiční zlato v portfoliu investora?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

45354799748

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756