Jan, 38 let:
Domluvil se na neplacení výživného. Nejde to, řekl soud


10. 09. 2019  00:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH ČTENÁŘŮ: Jan má dvě děti se svou manželkou. Manželka se od Jana s dětmi nakonec odstěhovala a jako důvodu uvedla, že Jan nebyl věčně doma. Je to sice pravda, ale Jan jako řidič kamionu jinou možnost neměl. ČTĚTE DÁLE!

Jan, 38 let: Domluvil se na neplacení výživného. Nejde to, řekl soud




O rodinu se přitom staral velmi dobře. Při rozvodu se manželé soukromě domluvili, že manželka nebude chtít po Janovi výživné a ten bude splácet dluhy.

Dohoda byla jasná a jednoduchá. Jan začne splácet sám dluhy z manželství, které činily skoro 300 000 korun a splátka činila bezmála 9 tisíc korun. Bývalá manželka zato nebude chtít po Janovi platit výživné na obě děti ve výši 6 tisíc korun.  Dluh přitom splácel Jan celé tři roky a téměř ho doplatil, když se mu ve schránce objevila zásilka s výzvou soudu k vyjádření. Ze soudní obsílky vyplývalo, že manželka zažalovala Jana na úhradu výživného na dvě nezletilé děti.

V tom by ještě nebyl problém. Jan doplatil právě půjčky z manželství a tudíž by nyní zvládl i placení na dvě nezletilé děti. Manželka však v rozporu s dohodou požadovala i vyplacení výživného za tři roky nazpět. K tomu samozřejmě uvedla zcela smyšlený příběh a jejich dohodu zcela zamlčela. Po Janovi tak bývalá manželka požadovala vyplatit dlužné výživné v celkové výši 216 000 korun.

Jan sice argumentoval tím, že sám platil dluhy z manželství, které by jinak musela hradit i manželka a že se za to dohodli na tom, že nebude muset hradit výživné po celou dobu splácení půjčky, ale soud to nezajímalo. Jan byl výslovně poučen, že výživné patří nezletilým dětem, nelze ho započítat na jiné závazky a jedná se o pravidelnou dávku, která měla být dětem vyplácena, navíc dle rozsudku soudu. Dohoda popisovaná Janem je tak zcela neplatná.

Bývalá manželka měla vše už od počátku chytře promyšlené. Díky Janovi se zbavila společných dluhů a po jejich splacení uplatnila nárok na velmi vysokou částku z výživného. Aby se Jan vyhnul trestnímu stíhání, musel si na výživné půjčit. Jan tak splácí jak půjčku, tak i běžné výživné a více než polovinu příjmu tak posílá na splácení svých závazků. Jan tak ze života po rozvodu manželství moc nemá a to mu komplikuje i uzavírání nových vztahů. Neznalost práva se prostě nevyplácí a to ani když to člověk myslí dobře.

DALŠÍ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH ČTENÁŘŮ NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Jan, 38 let: Domluvil se na neplacení výživného. Nejde to, řekl soud

Diskutovat (0)