Je vstup Partners do penzijní společnosti Allianz „košer“? Ano, ale s povolením ČNB


14. 12. 2012  01:25     Redakce BP.com     komentáře (0)

V předminulém týdnu se médii prohnala zpráva o chystaném kapitálovém vstupu společnosti Partners do společnosti Allianz penzijní společnost. Nezávislá poradenská společnost chce kapitálově participovat na subjektu, jehož produkty (spoření v II. pilíři) se chystá nabízet. Je možné tento fakt považovat za objektivní? A je to vůbec v legislativně v pořádku, když oba subjekty podléhají dozoru České národní banky? Podle společnsoti Partners ano - chystá se totiž získat potřebná povolení.





Zajímalo nás to, proto jsme nelenili a České národní banky se na tuto problematiku zeptali. Jako bylo řečeno, společnost "Partners", ve skutečnosti Partners Financial Services, a.s. (společnost s anonymními akciemi na majitele) se jakožto investiční zprostředkovatel a pojišťovací agent (pro 16 pojišťoven) rozhodla kapitálově vstoupit do společnosti Allianz penzijní společnost, a.s., která spadá do finančního konglomerátu Allianz. V čem může být zakopaný pes?

.

HLASUJTE O NEJABSURDNĚJŠÍM BANKOVNÍM POPLATKU 2012

.

Jde o to, že Česká národní banka již vydala povolení k činnosti penzijním společnostem, Allianz nevyjímaje. Tato povolení v souladu se zákonem nabudou účinnosti 1. ledna 2013. K zahájení náboru klientů však musí mít penzijní společnosti navíc povolení České národní banky k vytvoření důchodových fondů, což zahrnuje například i schválení statutů každého z těchto fondů. Bez těchto statutů nelze nic nabízet ani uzavírat – a nás proto zajímalo, jestli z pohledu regulátora (ČNB) není majetkový vstup subjektu podléhajícího supervizi ČNB do Allianz PS a.s. (která dostala povolení za stávajících podmínek) krokem, který by mohl ohrozit proces schvalování povolení k vytvoření důchodových fondů? Přetiskujeme odpověď české národní banky.

Česká národní banka (Petra Hájková, odbor komunikace ČNB)

„Konkrétní odpověď na váš dotaz není možné poskytnout, jelikož ČNB se standardně nevyjadřuje k jednotlivým subjektům finančního trhu. Případná probíhající licenční řízení Česká národní banka nekomentuje.

.

Obecně lze říci, že není vyloučeno, aby v průběhu existence penzijní společnosti její akcionářská struktura doznala změn. Osoba, která hodlá nabýt kvalifikovanou účast na penzijní společnosti, však musí ČNB požádat o udělení souhlasu s nabytím této kvalifikované účasti ve smyslu § 41 Zákona o doplňkovém penzijním spoření. ČNB bude u takové žádosti ve správním řízení posuzovat, zda jsou splněny podmínky uvedené v § 44 zákona č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření.“

 

Reakce společnosti Partners, která dokladuje, že společnost o potřebná povolení zažádá v nejbližší době (Vít Mikolášek, člen představenstva a ředitele právních služeb a compliance Partners):

"Společnost Partners se v průběhu přípravy transakce jako takové zabývala i otázkou nutnosti získat souhlas dle § 41 zákona o doplňkovém penzijním spoření. V tomto ohledu společnost Partners pochopitelně dostojí všem svým zákonným povinnostem tak, aby nabytí podílu na Allianz penzijní společnosti, a.s. bylo v souladu s právními předpisy upravujícími podnikání na finančním trhu. Žádost o souhlas k nabytí kvalifikované účasti na Allianz penzijní společnosti, a.s. tedy je kompletována v souladu s doporučeními České národní banky a obecně závaznými postupy a bude podána ČNB v nejbližší době."



Je vstup Partners do penzijní společnosti Allianz „košer“? Ano, ale s povolením ČNB

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

45294079896

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756