Jízdné v autobusech konečně bezkontaktně


30. 01. 2015  13:13     TZ     komentáře (0)

Revoluce v cestování začíná. Jako první v ČR dnes komerčně spustila placení bezkontaktní kartou v meziměstské autobusové dopravě společnost Arriva ve spolupráci s platební asociací Visa Europe, Českou spořitelnou a Telmaxem.

Jízdné v autobusech konečně bezkontaktně




První cestující se svezou na trasách Praha – Hradec Králové – Žamberk – Králíky – Jeseník, Brno – Olomouc – Šumperk – Jeseník a Ostrava – Opava – Krnov – Jeseník.

Samotný způsob placení bezkontaktní kartou v autobuse je jednoduchý a rychlý. „Stačí přiložit bezkontaktní kartu k bezkontaktní čtečce, která je umístěna vedle řidiče. Jak pro cestujícího, tak pro řidiče jde o mnohem pohodlnější a rychlejší způsob platby, než je platba hotovostí.“ uvedl manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko David Brendl. „Bezkontaktní placeni v dopravě je důležité také proto, že zákazníkům umožní platit bezkontaktně mobilem, hodinkami, či jinými chytrými zařízeními, které začínají být běžnou součástí života zákazníků.“ upozornil David Brendl.

Na konci roku 2015 až 300 „bezkontaktních“ autobusů

V současnosti je bezkontaktními terminály od společnosti Telmax vybaveno deset autobusů, postupně jich bude přibývat. „Naším cílem je rozšířit tuto moderní a pro zákazníka pohodlnou službu do konce tohoto roku na 300 vozů. Ty pokryjí všechny důležité dopravní uzly v České republice,“ informuje Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva.

Celý systém bezkontaktního placení se zkoušel několik měsíců, aby byl stoprocentně připravený na ostrý start. „V České spořitelně jsme už vydali téměř tři miliony bezkontaktních karet. Věřím proto, že náš společný projekt bezkontaktního placení umožní bezstarostnou a rychlou platbu v autobusech, aniž by cestující museli hledat po kapsách drobné nebo si je dopředu shánět,“ řekl Jiří Vajgl, manažer bankomatové sítě a platebních terminálů České spořitelny.

Tento moderní odbavovací systém je kromě přijímání bezkontaktních platebních karet vybaven aplikací pro on-line rezervaci jízdenek prostřednictvím internetu. Tedy kromě možnosti platby platební kartou cestující mohou svou jízdenku s místenkou zarezervovat z pohodlí domova. „Jsme tedy první na trhu i v tom, že máme odbavovací zařízení, které má v sobě aplikaci pro on-line rezervační systém. Doposud museli mít buď dvě zařízení ve voze - jedno pro výdej jízdenek a druhé pro rezervační systém - nebo řidič dostával před výjezdem tištěný plánek obsazenosti vozidla. Tento plánek byl dostupný, ale pouze ve všedních dnech, to znamená, že se netýkal soboty, neděle i svátků. Jakmile řidič vyjel na linku, tak již nešlo plánek aktualizovat,“ vysvětluje Miroslav Slavík, obchodní ředitel společnosti Telmax.

Inspirace Londýnem

Představený projekt placení bezkontaktními kartami se řadí do takzvaného otevřeného systému řešení placení v dopravě. V otevřeném systému s bankovními kartami cestující použije kartu, kterou již má od své banky. Nemusí na ni nic nahrávat ani se předem registrovat. Bankovní kartu přiloží ve vozidle nebo na nástupišti a samotná karta slouží jako jízdenka. Údaje o cestovních dokladech jsou uloženy centrálně a cestující je může spravovat přes web nebo mobilní telefon.

Tento systém s úspěchem funguje od prosince roku 2012 v Londýně, kdy se tímto způsobem začalo platit v autobusové městské přepravě. Od září loňského roku mohou cestující hromadnou dopravou svými bezkontaktními kartami Visa platit všude – tedy nejen v autobusech, ale rovněž ve vlakových spojích a na všech tramvajových linkách, v metru i v kolejové dopravě DLR, kde přijímají elektronické karty Oyster.

Řešení pro dopravu v Praze

Zavedení bezkontaktních plateb v rámci londýnské sítě hromadné dopravy souvisí se sílící poptávkou zákazníků po digitálních platbách, které jsou pro cestující uživatelsky výhodnější než placení v hotovosti.

Bezkontaktní placení jízdného přímo v autobusech je prvním krokem v našem cíli zjednodušit a zároveň i zlevnit cestování. V rámci České republiky se věnujeme i dalším podobným projektům. Otevřený systém využívající bezkontaktní bankovní platební kartu ve všech prostředcích městské hromadné dopravy doporučujeme i Praze. Pro cestující je to jednodušší a komfortnější a město by nemuselo řešit vydávání a správu karet. Podle informací od dodavatelů dopravních systémů by došlo k úsporám v řádech desítek milionů korun,“ dodal David Brendl, manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

GEEN_vstricna



Jízdné v autobusech konečně bezkontaktně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16416929392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více