Jižní Korea se nebojí podpořit svou ekonomiku, proč my ano?


04. 06. 2020  10:27     Tomáš Volf     komentáře (0)

Jižní Korea myslí podporu své ekonomiky skutečně vážně. Česká vláda zvolila vlažnou pomoc a vlažný bude i efekt. Korejci si prostě věří, proč ne Češi?

Jižní Korea se nebojí podpořit svou ekonomiku, proč my ano?




Hlavně se nebát

Na první pohled by se mohlo zdát, že koronavirus je na korejskou ekonomiku krátký. Výrazně pro exportně zaměřená Korea podniká velmi odvážné kroky na podporu svých podniků. Vláda pošle do ekonomiky 200 mld. amerických dolarů, aby zmírnila dopady epidemie, což je přibližně 10 % z celkového HDP země. Podobně jsou na tom i další asijští tygři. Japonsko podpoří svou ekonomiku neuvěřitelnou částkou převyšující 1 bilion USD, Hong Kong téměř 290 mld. USD a Singapur necelými 64 mld. USD. Z tohoto úhlu pohledu je stimul české vlády hodně při zdi. Vydaných 300 mld. korun není ani 5 % HDP.

Celkově nízké zadlužení Koreje takto masivní podporu ekonomiky umožňuje. Ke konci loňského roku činil veřejný dluh Jižní Koreje necelých 37 % HDP. Pro srovnání, zadlužení ČR se pohybuje v blízkosti 30 %, takže česká vláda je ve velmi komfortní situaci, a přesto s výraznější pomocí ekonomice nepočítá. Například Německý dluh k HDP činí 60 %, Americký 80 % a Japonský téměř 200 %. Tyto země jsou mnohem více zadluženy, ale podpora jejich ekonomiky má přednost.

Korejci si prostě věří

Korejská květnová spotřebitelská důvěra se od začátku roku propadla, a to z úrovně kolem 100 b. jen na 77,6 b. Tento výsledek se ani vzdáleně nepřibližuje hodnotám v Evropě, kde důvěra spotřebitelů klesá mnohdy až na jednociferná čísla. O něco hůř je na tom tamní podnikatelská důvěra, která se v květnu dostala těsně pod magickou hranici 50 b.

Jižní Korea v číslech

Jižní Korea, země tvrdě zasažená koronavirem, se v 1.Q tohoto roku nepropadla do červených čísel a tamní HDP v meziročním vyjádření vzrostlo o 1,4 %. Ve stejném období ekonomiky většiny zemí světa naopak klesly. USA o 5 %, Česko o 2 %, Německo o 2,3 %, a takto můžeme pokračovat.

Nezaměstnanost se v zemi drží dlouhodobě kolem 4 %. V polovině loňského roku sice klesla na několik měsíců téměř ke 3 %, tento pozitivní výkyv však do konce 2019 vyprchal. Nejnovější dubnová nezaměstnanost dokonce stagnovala na 3,8 %, což dokazuje efektivnost korejského boje s koronavirem.

Klíčová úroková sazba, kterou nastavuje tamní centrální banka, byla snížena koncem května na 0,5 %, což je správná reakce na velmi nízkou inflaci. V květnu se totiž korejské ceny meziročně dokonce snížily o 0,3 %, takže snaha dostat se z deflace je na místě.

Se zadlužováním země je to složité. Příliš vysoký dluh zvyšuje náklady na jeho obsluhu. Velkou roli hraje také tendence vývoje zadlužení. V době, jakou nyní prožíváme, je především důležité, aby vláda vydala jasný signál trhům, že je připravena rázně bojovat proti poklesu výkonu HDP. Takto nekompromisní postoj ukazuje na akceschopnost vlády, což finanční trhy vnímají pozitivně, o politických bodech nemluvě. Říká Tomáš Volf z Citfin.

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Jižní Korea se nebojí podpořit svou ekonomiku, proč my ano?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16412163376

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více