Jste OSVČ? Založte si podnikatelský účet, pomůže vám


16. 04. 2023  21:06          komentáře (0)

Jste živnostník, který nabízí své služby či produkty? Pak určitě přemýšlíte o bankovním účtu, který pro vás bude nejvhodnější. Jak ho vybrat a co by měl splňovat, abyste s ním byli opravdu spokojeni?

Jste OSVČ? Založte si podnikatelský účet, pomůže vám




Podnikatelé využívají bankovní účet trochu jinak než běžný člověk. Potřebují pokročilejší funkce, které jim podnikání co nejvíce usnadní. Mezi hlavní potřeby patří větší flexibilita nebo možnost využití výhodného úvěru pro financování podnikání. To ale rozhodně není vše.

Živnostníci získají s podnikatelským účtem otevřenou cestu k výhodám

V případě, že podnikáte na vlastní triko, poohlédněte se po podnikatelském účtu, který banky připravily speciálně pro živnostníky. Jako OSVČ by vás měly zajímat například neomezené výběry z bankomatů nebo poboček konkrétní banky i platby v rámci ČR. Neméně důležité je i uživatelsky přívětivé online bankovnictví, ve kterém si snadno sjednáte výhodný úvěr či kontokorent na pár kliknutí. Pro živnostníky může být zajímavý i systém benefitů nebo spořicí účet s výhodným úrokem, který si mohou spárovat s podnikatelským účtem.

Jako OSVČ potřebujete přehled a pořádek ve svých financích

Žádný zákon neukládá živnostníkům povinnost založit si podnikatelský účet, přesto byste měli jeho pořízení zvážit. V podnikatelském účtu můžete například filtrovat platby podle různých parametrů nebo jednoduše exportovat data pro účely účetnictví. Určitě se vám bude hodit také oddělení soukromých a podnikatelských financí. Hlavním benefitem, který spolu s podnikatelským účtem získáte, tak bude přehled a pořádek ve vašich financích.

Oddělený soukromý a podnikatelský účet vám pomůže v případě exekuce

Podnikatelský účet vám poskytne i určitou ochranu před případnou exekucí. OSVČ ručí za své závazky svým majetkem, a pokud se do exekuce dostanete, exekutor pravděpodobně ihned zablokuje váš podnikatelský účet, ze kterého bude strhávat předem určené částky. Jestliže jako OSVČ používáte pouze svůj soukromý účet, zablokuje vám právě ten. Do účtu vám mohou nahlížet i instituce, například finanční úřad. To může být nepříjemné v případě, že používáte jeden soukromý účet na všechno. Oddělený podnikatelský účet vám tak poskytne trochu víc soukromí.

Ač se vám možná zdá, že máte jen pár klientů a úplně vám stačí váš běžný účet, vězte, že přicházíte o spoustu výhod, které jsme zmínili v článku. Porovnejte si podnikatelské účty jednotlivých bank a vyberte si ten, který vám bude nejvíc vyhovovat.



Jste OSVČ? Založte si podnikatelský účet, pomůže vám

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16422428768

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více