Jste v důchodu? V bance se nenechte odmítnout, tvrdí ombudsman. Má pravdu?


18. 05. 2012  04:11     BP.com / ČTK     komentáře (1)

Pro banky nejsou senioři u mnohých produktů zajímaví co se profitability týče. Podle názoru ombudsmana na to však nemají právo. Pavel Varvařovský, ombudsman ČR, upozornil, že banky nemohou klientům odepřít některou ze služeb svého portfolia pouze s odkazem na jejich věk. Odkázal se na kauzu muže, jemuž banka odmítla vystavit kreditní kartu s odůvodněním, že je mu přes 70 let. Je to ale spávné uvažování?





Banka se podle Varvařovského spokojila s odkazem na mužův věk a vůbec nezkoumala další okolnosti, které by na jeho solventnost mohly mít vliv. Takový postup podle veřejného ochránce práv není možný, a to ani když banka argumentuje úvěrovým rizikem. Pro takového člověka je podle ombudsmana ponižující slyšet, že nebude schopen dostát, čemu se bance zavázal, jen kvůli svému věku. "Protože vyloučení osob starších 70 let představuje značný zásah do jejich důstojnosti, došel ochránce k závěru, že se jedná o nepřiměřený požadavek," uvádí zpráva.

. KALKULÁTOR ÚVĚRŮ, ÚROKŮ A SPLÁTEK - ZDE . Banka podle Varvařovského nejdřív na výzvu k odstranění diskriminace nereagovala. Ochránce pochodil až u ČNB. Teprve na její zásah banka postup zrušila. Starší lidé si podle ombudsmanovy zprávy na diskriminaci kvůli věku stěžují stále častěji. Další podněty se týkaly například telekomunikačních služeb, které jejich poskytovatelé starším lidem odmítli. Varvařovský loni dostal 271 podnětů týkajících se diskriminace, vyřídil jich 221. Diskriminaci zjistil v 70 případech. Podněty se týkaly nejčastěji vzdělávání, zaměstnání a právě přístupu ke zboží a službám.

KOMENTÁŘ - ANALYTIK ALEŠ ROD:

"Tady se musím bank zastat. Na jedné straně je pochopitelné, že senioři by měli mít stejná práva jako ostatní členové společnosti, např. děti nebo studenti, nebo tzv. dospělá, pracující generace. V případě některých produktů, které poskytuje soukromý sektor, je to ale problematický přístup. Zejména pokud jde o úvěrové produkty. Jak to? Úvěrový produkt vzniká na vztahu věřitel - dlužník, tj. na vztahu, kdy dlužník, terý potřebuje peníze, žádá věřitele o úvěrový produkt. Na tento produkt (na vypůjčení cizích peněz) si ale nikdo nemůže činit nárok! Nemůže si jej činit dítě, student, zaměstnaný, nezaměstnaný, ani senior. Banka totiž peníze "netiskne", ale odpovídá za své hospodaření majitelům (akcionářům). Netřeba chodit kolem horké kaše - problém tady nestojí tak, že by všichni úvěry dostávali, jen senioři nikoliv, ale tak, že úvěry dostávají ti, u nichž lze na základě bankou zvolených skórinogvých procesů (má na ně právo!!!) předpokládat, že budou splaceny."


Jste v důchodu? V bance se nenechte odmítnout, tvrdí ombudsman. Má pravdu?

???
Nechápu, proč banka odmítne vydat kreditku člověku staršímu 70 let. Pokud vím, tak dluhy se dědí, ta...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12448815664

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více